Υπολογιστική Διερεύνηση της Αλληλεπίδρασης Μεταξύ Βαθιών Δίδυμων Σηράγγων - Νύχτη, Φωτεινή (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2016)
Τα τελευταία χρόνια, κυρίως για λόγους ασφαλείας, έχει παγιωθεί η κατασκευή δίδυμων σηράγγων αντί αυτών μονού κλάδου. Η αλληλεπίδραση των δυο κλάδων μια δίδυμης σήραγγας αποτελεί ένα σύνθετο φαινόμενο το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει ο μελετητής μηχανικός κατά το στάδιο του σχεδιασμό του έργου. Οι περισσότερες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί εστιάζουν στην αλληλεπίδραση αβαθών σηράγγων με κύρια παράμετρο διερεύνησης την εγκάρσια απόσταση μεταξύ τους (πλάτος πυλώνα), ενώ, τα αποτελέσματα τους αφορούν κυρίως στις μετακινήσεις/καθιζήσεις. Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία πραγματοποιήθηκε με σκοπό να διερευνηθεί σε βάθος και να ποσοτικοποιηθεί το φαινόμενο της αλληλεπίδρασης βαθιών σηράγγων. Δίνεται έμφαση, εκτός από το πλάτος πυλώνα των δύο σηράγγων, στη σχετική απόσταση μεταξύ των δύο μετώπων εκσκαφής και στη δυσκαμψία των μέτρων προσωρινής υποστήριξης. Πραγματοποιήθηκαν τρισδιάστατες παραμετρικές αναλύσεις με τη βοήθεια του κώδικα πεπερασμένων στοιχείων Abaqus, ενώ η ποσοτικοποίηση του φαινομένου γίνεται σε όρους φορτίου και εντατικών μεγεθών (αξονικές δυνάμεις και καμπτικές ροπές) επί του κελύφους της άμεσης υποστήριξης. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι τη μεγαλύτερη επίπτωση από τη διάνοιξη της δεύτερης σήραγγας την έχει η προπορεύουσα και κυρίως η πλευρά που γειτνιάζει με τη δεύτερη ενώ, η αλληλεπίδραση τους σχεδόν παύει να υπάρχει όταν το πλάτος πυλώνα είναι 2D. Όταν οι δύο σήραγγες διανοίγονται ταυτόχρονα το φαινόμενο ελαχιστοποιείται στην προπορεύουσα σήραγγα, καθώς κατ’ αυτόν τον τρόπο, ισομοιράζεται η επιρροή και στις δύο σήραγγες. Τέλος, οι αναλύσεις υπέδειξαν ότι πιο δύσκαμπτα μέτρα υποστήριξης όχι μόνο δεν αποτελούν παράμετρο μείωσης του φαινομένου της αλληλεπίδρασης, εν αντιθέσει, το ενισχύουν. Στα φορτία και στις αξονικές δυνάμεις η μεταβολή είναι πολύ μικρή, ωστόσο, στις καμπτικές ροπές η αύξηση είναι πολύ σημαντική.