Συγκριτική αξιολόγηση της Μεθόδου Συνεχούς Αντοχής και της κατάταξης σε κατηγορίες κοίλων κυκλικών μεταλλικών διατομών για το σχεδιασμό τους έναντι τοπικού λυγισμού - Παλκάνογλου, Ευαγγελία-Νεκταρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών, 2016)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετάται η απόκριση μελών με κοίλες κυκλικές διατομές υπό αξονική θλίψη ή μονοαξονική κάμψη, καταπονήσεις που μπορούν να επιφέρουν την εμφάνιση τοπικού λυγισμού. Στόχος είναι, μέσα από τη διερεύνηση αυτή, να ελεγχθεί η αξιοπιστία της μεθόδου συνεχούς αντοχής και συγχρόνως να πραγματοποιηθεί συγκριτική αξιολόγηση αυτής με τους κανονισμούς σχεδιασμού, ώστε να βρεθεί η καταλληλότερη μεθοδολογία σχεδιασμού έναντι τοπικού λυγισμού. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια σύντομη αναφορά στην μεθοδολογία που ακολουθούν μέχρι σήμερα οι κανονισμοί σχεδιασμού και ειδικότερα ο Ευρωκώδικας 3, προκειμένου να ληφθεί υπόψη η επιρροή του τοπικού λυγισμού στην φέρουσα ικανότητα της διατομής. Στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφεται αναλυτικά η μέθοδος της συνεχούς αντοχής. Γίνεται εκτενής αναφορά στο θεωρητικό υπόβαθρό της μεθόδου και ταυτόχρονα παρουσιάζονται οι αναλυτικές λύσεις που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της αντοχής σε θλίψη ή μονοαξονική κάμψη λαμβάνοντας υπόψη τον τοπικό λυγισμό. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις αριθμητικές αναλύσεις κοίλων κυκλικών διατομών υποβαλλόμενων σε κεντρική θλίψη. Συγχρόνως, πραγματοποιείται σύγκριση των αποτελεσμάτων τόσο με τις αναλυτικές λύσεις της μεθόδου συνεχούς αντοχής όσο και με τον Ευρωκώδικα 3 και αναφέρονται αναλυτικά σχετικά συμπεράσματα. Στο τέταρτο κεφάλαιο καταγράφονται τα αποτελέσματα των αριθμητικών αναλύσεων κοίλων κυκλικών διατομών υποβαλλόμενων σε μονοαξονική κάμψη. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων συγκρίνονται και πάλι με τις αναλυτικές λύσεις της μεθόδου συνεχούς αντοχής και τον Ευρωκώδικα 3, ενώ ακολουθούν και σχετικά συμπεράσματα. Στο πέμπτο και τελευταίο κεφάλαιο αναφέρονται συνοπτικά τα κυριότερα συμπεράσματα που προέκυψαν από την παρούσα έρευνα, ενώ παρουσιάζονται και προτάσεις για περαιτέρω έρευνα σχετικά με τη μέθοδο συνεχούς αντοχής.