Βελτιστοποίηση παραμέτρων κατεργασίας στη χύτευση πολυμερών με έγχυση με τη βοήθεια προσομοίωσης - Σαπουνάς, Ισίδωρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Τεχνολογίας των Κατεργασιών, 2016)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να δώσει χείρα βοηθείας σε εργαζόμε-νους στον τομέα της χύτευσης των θερμοπλαστικών πολυμερών. Πολλές φορές έχει συμβεί ώστε οι νέοι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε εργοστάσια χύτευσης πολυμερών να απο-ζητούν μια μεθοδολογία σχετικά με τους χειρισμούς που θα κάνουν προκειμένου να επιλύ-σουν τα ποιοτικά προβλήματα που κατά καιρούς εμφανίζονται. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες μέθοδοι και οδηγίες που θα μπορούσε κανείς με σχετική ακρίβεια να οργανώσει τα πρώτα βήματα της παραγωγής του προς μελέτη προϊόντος, χωρίς ενδεχόμενες εκπλήξεις και προβλήματα. Ακόμα και σε οργα-νωμένες παραγωγές μπορεί να συμβεί ότι η αλλαγή μιας μόνο παραμέτρου με σκοπό την βελτίωση της διαδικασίας να οδηγήσει σε χειροτέρευση της ποιότητας. Δεν μπορεί να προϋπάρξει τελικά καμία ένδειξη ότι η αλλαγή μια ρύθμισης θα οδηγήσει σίγουρα σε βελ-τίωση της διαδικασίας. Ο έμπειρος τεχνικός συνήθως προχωρά ως ακολούθως, ελέγχει μια ρύθμιση την οποία θεωρεί ότι κατέχει και προσπαθεί με αλλαγή συνόλου των παραμέτρων παραγωγής να την βελτιστοποιήσει. Αντικείμενο της εργασίας είναι να αποδείξει, ότι με το προγραμματισμό και τη προσομοίω-ση της διαδικασίας έγχυσης, με τη βοήθεια λογισμικών παγκοσμίου φήμης και χρήσης, μπορούν να καθορισθούν οι βέλτιστες τιμές των παραμέτρων της έγχυσης, τις οποίες ο χει-ριστής της μηχανής θα έχει στην διάθεση του, ώστε να επιτύχει μια αποτελεσματική ποιοτι-κά αλλά και ποσοτικά παραγωγή. Η προσπάθεια αυτή θα γίνει με βάση τα μέχρι σήμερα γνωστά εργαλεία και εμπειρία που συγκεντρώθηκε από την μελέτη ενός συγκεκριμένου προϊόντος και ενός υπάρχοντος καλουπιού. Τα λογισμικά που χρησιμοποιήθηκαν όπως το Solidworks και SW/PLASTICS περιέχουν πολλές εμπειρικές σχέσεις και προσεγγίσεις για κα-λύτερη ανάλυση και σχεδιασμό μητρών χύτευσης.