Περιβαλλοντική μελέτη ιζημάτων και νερών ρεμάτων στην περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής - Σακαρίκου, Αικατερίνη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Τομέας Γεωλογικών Επιστημών, 2016)
Η παρούσα εργασία έχει ως σκοπό την περιβαλλοντική μελέτη ιζημάτων και νερών ρεμάτων στην περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής. Πιο συγκεκριμένα, προσδιορίστηκε η περιεκτικοτήτα βαρεών μετάλλων σε ιζήματα και νερά ρεμάτων, πραγματοποιήθηκε ορυκτολογική αναγνώριση των ιζημάτων ρεμάτων και η μελετήθηκε η διασπορά των ρύπων στα ρέματα της περιοχής. Χρησιμοποιήθηκαν 12 δείγματα ιζημάτων τα οποία αναλύθηκαν για τα στοιχεία Cu, Pb, Zn, Ag, Ni, Co, Mn, Fe, As, Cd, Mo, Sb, Bi και Sn με χρήση ICP-MS. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το κατιόν που επικρατεί σε όλα τα δείγματα είναι το Mn ενώ τα στοιχεία που ακολουθούν σε χαμηλότερες περιεκτικότητες είναι ο Zn και Pb, ενώ σε ακόμα μικρότερες συγκεντρώσεις ακολουθούν τα στοιχεία: As, Ni, Cu, Co, Sb, Sn, Bi, Cd, Mo και Ag. Η ορυκτολογική ανάλυση των δειγμάτων έλαβε χώρα με χρήση XRD και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ορυκτά που απαντώνται στα δείγματα ιζημάτων ανήκουν στην κατηγορία των πυριτικών ορυκτών και προέρχονται από τη διάβρωση, την αποσάθρωση και μεταφορά υλικού από τα πετρώματα της περιοχής (γνεύσιοι, αμφιβολίτες και σχιστόλιθοι). Όσον αφορά στα δείγματα νερών ρεμάτων προκύπτει ότι στο σύνολο των αναλύσεων οι συγκεντρώσεις των στοιχείων είναι χαμηλότερες των ανώτατων αποδεκτών ορίων, που ορίζονται απο την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, εκτός απο συγκεκριμένες μετρήσεις στις οποίες τα δείγματα εμφάνιζαν αυξημένες περιεκτικότητες για το As, τον Fe και τον Pb. Βάσει των γεωχημικών χαρακτηριστικών των νερών και των μοντέλων PHREEQC που εφαρμόστηκαν, φαίνεται ότι ευνοείται ο σχηματισμός δευτερογενών οξειδίων και υδροξειδίων των μετάλλων και ιδιαίτερα του Fe, τα οποία στις συνθήκες αυτές προσροφούν το μεγαλύτερο ποσοστό των εν διαλύσει μετάλλων.