Αποθείωση μέσων κλασμάτων πετρελαίου με χρήση ιοντικών υγρών - Βιτωράτος, Θεόδωρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών (IV). Εργαστήριο Τεχνολογίας Καυσίμων και Λιπαντικών, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία επικεντρώνεται στην διερεύνηση της αποθείωσης καυσίμων με την χρήση ιοντικών υγρών. Στα πλαίσια της έγινε σύνθεση δυο ιοντικών υγρών, του βρωμιούχου 1-βουτυλο-3-μεθυλιμιδαζολίου ([ΒΜΙΜ][Br]) και του όξινου θειικού 1-βουτυλο-3-μεθυλιμιδαζολίου ([ΒΜΙΜ][HSO4]). Αυτά τα ιοντικά υγρά χρησιμοποιήθηκαν για την αποθείωση εφτά δειγμάτων προϊόντων διυληστηρίου (τρία δείγματα LCO, ένα δείγμα κηροζίνης, ένα δείγμα πετρελαίου θέρμανσης, ένα MHC Gasoil και ένα δείγμα HGO) καθώς και δύο δειγμάτων μοντέλου καυσίμου (κ-οκτάνιο – τετραυδροθειοφαίνειο, κ-οκτάνιο – διβουτυλοσουλφίδιο). Έγιναν προσπάθειες τόσο με εκχυλιστική όσο και με οξειδωτική αποθείωση. Η οξείδωση των δειγμάτων πραγματοποιήθηκε με δύο τρόπους: με οξικό οξύ παρουσία υπεροξειδίου του υδρογόνου και με καταλύτη φωσφοβολφραμικό οξύ παρουσία υπεροξειδίου του υδρογόνου. Τα αποτελέσματα των παραπάνω ερευνών έδειξαν μείωση των επιπέδων του θείου στο καύσιμο χωρίς όμως, σε καμιά περίπτωση, να καταφέρνουν τα τελικά προϊόντα να τηρούν τις προδιαγραφές της Ε.Ε. Πιο συγκεκριμένα, καταδεικνύεται η ανωτερότητα της οξειδωτικής αποθείωσης σε σχέση με την εκχυλιστική. Και οι δυο διεργασίες φαίνεται να είναι αποδοτικότερες σε κλάσματα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε θείο ενώ όσο μειώνονται τα επίπεδα θείου τόσο η εκχύλιση όσο και η οξείδωση δυσχεραίνονται. Επιπροσθέτως, η οξείδωση χωρίς καταλύτη φαίνεται να είναι αποτελεσματικότερη από την αντίστοιχη διεργασία με καταλύτη χωρίς όμως να μπορεί να εφαρμοστεί σε κλάσματα με μικρότερη περιεκτικότητα θείου. Τέλος, τα καύσιμα είναι ελάχιστα διαλυτά στα ιοντικά υγρά γεγονός που αποτελεί πλεονέκτημα σε σχέση με τους συμβατικούς διαλύτες.