Χωροχρονική ανάλυση θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων με χρήση GIS: Νομοί της Ελλάδος και Δήμοι της Αττικής - Μαχαίρας, Ηλίας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού. Εργαστήριο Γεωγραφίας και Ανάλυσης Χώρου, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο τη χωροχρονική ανάλυση των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων στον Ελλαδικό χώρο για το διάστημα 2011-2015. Τα επίπεδα μελέτης είναι δύο:ολόκληρη η χώρα με βάση το νομό και η Αττική με βάση το δήμο. Αρχικά, έγινε η ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης και για τα δύο επίπεδα ανάλυσης σύμφωνα με διάφορες κατηγοριοποιήσεις που σχετίζονται με το συμβάν και τον αποθανόντα. Για την Αττική, ήταν γνωστές και οι θέσεις των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων και συνεπώς έγινε περαιτέρω ανάλυση με χωρικά εργαλεία αξιοποιώντας τη γεωγραφική πληροφορία. Στη συνέχεια, προσδιορίστηκαν οι μεταβλητές με τις οποίες τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα έχουν συσχέτιση μέσα από την εφαρμογή της ελαχιστοτετραγωνικής παλινδρόμησης (OLS) και της γεωγραφικά σταθμισμένης (GWR) αφού είχε προηγηθεί μια λεπτομερή αναζήτηση με πληθώρα μεταβλητών. Αυτές οι μεταβλητές σχετίζονταν με χαρακτηριστικά του οδικού δικτύου, την κοινωνία, την οικονομία και τις χρήσεις γης.Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι μεταβλητές που παρουσιάζουν υψηλή συσχέτιση για την Ελλάδα δεν είναι ακριβώς ίδιες με τις αντίστοιχες για την Αττική και επίσης παρουσιάζονται μικρές αλλαγές στην προσαρμογή των μοντέλωνσε κάθεέτος του χρονικούδιαστήματος μελέτης. Τέλος, παρατίθενται προτάσεις για τη συνέχιση της έρευνας ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα στο οποίο η Ελλάδα κατέχει υψηλές θέσεις σε σχέση με άλλες χώρες και δυστυχώς πολλοί συμπολίτες μας χάνουν τη ζωή τους κάθε έτος.