Χωροχρονική ανάλυση δεδομένων υγείας σε περιβάλλον GIS:Αιτίες θανάτου για 29 ευρωπαϊκές χώρες κατά την περίοδο 2005-2013 - Ηλιοπούλου, Στυλιανή (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία αποσκοπεί στη χωροχρονική ανάλυση 6 αιτιών θανάτου σε 29 χώρες της Ευρώπης, κατά τη χρονική περίοδο 2005-2013. Για το σκοπό αυτό, εξετάζονται επιδημιολογικές μελέτες, όπως επίσης αναλύονται έννοιες της χωρικής επιδημιολογίας προκειμένου να επιλεγεί το κατάλληλο μεθοδολογικό πλαίσιο και οι κατάλληλες χωρικές μέθοδοι και τεχνικές ανάλυσης που θα συμβάλλουν στην ανάλυση των δεδομένων. Παράλληλα, γίνεται αναφορά σε εφαρμογές του πεδίου της Γεωγραφίας της Υγείας και στο πως αυτό σχετίζεται με τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών. Στη συνέχεια διατυπώνεται το μεθοδολογικό πλαίσιο, το οποίο δομείται με βάση τεχνικές και μεθόδους της ποσοτικής χωρικής ανάλυσης και το οποίο υλοποιείται στο στάδιο της εφαρμογής, μέσω στατιστικών πακέτων σε περιβάλλον GIS. Για την προσέγγιση του αντικειμένου μελέτης, χρησιμοποιήθηκε ο χωροθετικός δείκτης LQ και οι δείκτες Global και Local Moran’s I για την ερμηνεία των χωρικών σχέσεων. Παράλληλα, κατασκευάστηκαν δείκτες για τη χωροχρονική αξιολόγηση του μοντέλου. Τέλος για την εξέταση της επίδρασης οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων στα επίπεδα θνησιμότητας, δομήθηκε μοντέλο παλινδρόμησης.