Αστική εξάπλωση, διάχυση και ανάπτυξη στον Νομό Αττικής. Μια προσέγγιση μέσω των κυψελοειδών αυτομάτων σε περιβάλλον GIS - Παγιατάκη, Ιωάννα – Δανάη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού, 2016)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνηθεί η αστική εξάπλωση, διάχυση και ανάπτυξη στο νομό Αττικής μέσω μιας νέας προσέγγισης αστικού σχεδιασμού, αυτή των κυψελοειδών αυτομάτων. Καταρχήν θα διατυπωθούν οι έννοιες της αστικής διάχυσης κι εξάπλωσης και θα παρουσιαστούν συνοπτικά οι μέθοδοι που έχουν χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην επιστήμη της πολεοδομίας και τοπογραφίας προκειμένου να εξαχθεί μια πρόβλεψη για την εξέλιξη ενός πολεοδομικού συγκροτήματος. Ακολούθως, θα αναλυθεί η έννοια των κυψελοειδών αυτομάτων, οι διάφορες εφαρμογές τους σε ένα ευρύ φάσμα επιστημών, και με ποιον τρόπο μπορούν να χρησιμεύσουν ως μέσο πρόβλεψης για την αστική διάχυση σε ένα πολεοδομικό συγκρότημα. Στο πρακτικό μέρος της διπλωματικής εργασίας, θα επιχειρηθεί μια ανάλυση του νομού Αττικής με τη χρήση του προγράμματος G-LUM, σε περιβάλλον της Matlab, που βασίζεται στις αρχές των κυψελοειδών αυτομάτων. Τέλος, με βάση τα αποτελέσματα που εξάγονται όσον αφορά την αστική εξάπλωση στους δήμους της Αττικής, εξάγονται συμπεράσματα σχετικά με την εγκυρότητα και αποτελεσματικότητα του μοντέλου και γίνονται προτάσεις για μελλοντική έρευνα που θα στηρίζονται στην παρούσα εργασία.