Σχεδιασμός και αποτίμηση συμπεριφοράς κανονικού πολυώροφου μεταλλικού κτιρίου με συνδέσμους δυσκαμψίας άνευ λυγισμού - Μπέκας, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2016)
Προκειμένου να αποφευχθεί η εκτέλεση δυναμικής ανελαστικής ανάλυσης κατά τον σχεδιασμό, γίνεται αποδεκτή η χρήση φασματικής ελαστικής ανάλυσης, με φάσμα απόκρισης μειωμένο σε σχέση με το ελαστικό με τη χρήση του συντελεστή συμπεριφοράς q. Ο συντελεστής συμπεριφοράς q εκφράζει γενικά την ικανότητα ενός δομικού συστήματος να καταναλώνει ενέργεια από ανελαστικές παραμορφώσεις, χωρίς να μειώνεται σημαντικά η αντοχή του. Στην παρούσα εργασία γίνεται μια προσπάθεια αποτίμησης του συντελεστή συμπεριφοράς q ενός δωδεκαώροφου μεταλλικού κτιρίου για σύστημα δυσκαμψίας τύπου Λ, με συνδέσμους άνευ λυγισμού (Buckling-Restrained Braced Frames). Ο δείκτης συμπεριφοράς q θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως ένας γενικός δείκτης πλαστιμότητας του συστήματος, με την έννοια ότι με αυτόν καθορίζεται η μείωση των σεισμικών φορτίων. Για το συγκεκριμένο σύστημα ανάληψης των οριζόντιων δράσεων δεν υπάρχει προτεινόμενη τιμή του συντελεστή συμπεριφοράς q στον Ευρωκώδικα. Ο Αμερικάνικος Κανονισμός προτείνει μια μεθοδολογία για την εκτίμηση του συντελεστή συμπεριφοράς μέσω των οδηγιών FEMA P695. Έτσι, πραγματοποιήθηκε ο σχεδιασμός ενός πρότυπου δωδεκαώροφου κανονικού μεταλλικού κτιρίου σύμφωνα με τις διατάξεις του Ευρωκώδικα 8. Στη συνέχεια, εκτελέστηκαν μη γραμμικές αναλύσεις, στατική και δυναμικές. Ακολουθώντας την μεθοδολογία FEMA P695 αποτιμάται η τιμή του συντελεστή συμπεριφοράς που χρησιμοποιήθηκε στον σχεδιασμό. Παρατηρείται ότι η τιμή q = 4 που επιλέχθηκε για τον σχεδιασμό των BRB συνδέσμων τύπου Λ, που αντλήθηκε από την προτεινόμενη τιμή του Ευρωκώδικα για τους χιαστί συνδέσμους δυσκαμψίας, αποτελεί μία συντηρητική προσέγγιση για τους όλκιμους συνδέσμους άνευ λυγισμού (BRB).