Ανάλυση δεδομένων για την αξιολόγηση της απόκρισης των ανιχνευτών Micromegas - Βγενόπουλος, Ανδρέας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2016)
Οι ανιχνευτές αερίου Micromegas είναι μια σχετικά καινούρια και αναπτυσσόμενη τεχνολογία, με πολλές εφαρμογές ιδιαίτερα στην Φυσική Σωματιδίων. Έχοντας δείξει πολύ καλή χωρική ανάλυση, αντοχή σε υψηλούς ρυθμούς ροής σωματιδίων, αντοχή στη γήρανση και εξαιρετική απόδοση, και εφόσον απαιτούν σχετικά απλή κατασκευή, είναι το ένα από τα δύο είδη ανιχνευτών που επιλέχθηκαν για την αναβάθμιση του Small Wheel (SW) του πειράματος ATLAS στο CERN. Στην εργασία γίνεται ανάλυση των δεδομένων από τη Δοκιμαστική Δέσμη Νοεμβρίου 2015 στο Η6/SPS στο CERN, με σκοπό να διερευνηθούν τα λειτουργικά χαρακτηριστικά και οι επιδόσεις των resistive Micromegas, με έμφαση στους J οι οποίοι είναι νέου τύπου με floating mesh. Στο Κεφάλαιο 1 παρουσιάζονται οι λόγοι για αναβάθμιση του SW, αλλά και η δομή του. Στο Κεφάλαιο 2 γίνεται μια σύντομη περιγραφή της συγκεκριμένης θεωρίας αλληλεπίδρασης ακτινοβολίας με την ύλη και περιγράφεται η δομή και λειτουργία του Micromegas. Στη συνέχεια στο Κεφάλαιο 3 περιγράφεται η πειραματική διαδικασία που έλαβε χώρα στο SPS/H6 και υπολογίζεται στατιστικά η βέλτιστη χρονική ανάλυση του ανιχνευτή, ενώ στο Κεφάλαιο 4 υπολογίζεται η χωρική ανάλυση και απεικονίζεται η δισδιάστατη απόδοση του.