Αντίστροφος μηχανολογικός σχεδιασμός μήτρας σφυρηλάτησης ακριβείας αντικειμένου σύνθετης γεωμετρίας - Τούρου, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Τεχνολογίας των Κατεργασιών, 2016)
Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη της διαδικασίας του Αντίστροφου Μηχανολογικού Σχεδιασμού μήτρας σφυρηλάτησης ακριβείας για τη διαμόρφωση αντικειμένου σύνθετης γεωμετρίας όπως ορίζει η σύγχρονη μηχανική. Ο Αντίστροφος Μηχανολογικός Σχεδιασμός (ΑΜΣ) αποτελεί μια ολοκληρωμένη τεχνολογική προσέγγιση, η οποία αποσκοπεί στην αποτύπωση και τη ψηφιακή τρισδιάστατη αναπαράσταση φυσικών αντικειμένων σε υπολογιστικό περιβάλλον. Στην εργασία αυτή εφαρμόζεται ο ΑΜΣ για να αντληθούν τα απαραίτητα τεχνικά δεδομένα που περιγράφουν το τεμάχιο Cam plate το οποίο αποτελεί τμήμα μηχανής diesel αυτοκινήτων, με απώτερο σκοπό τη σχεδίαση μήτρας σφυρηλάτησης για τη κατασκευή του τεμαχίου. Λόγω της σύνθετης γεωμετρίας του τεμαχίου Cam plate, η σχεδίαση ενός απλού καλουπιού σφυρηλάτησης δε μπορούσε να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις για την επιτυχή σφυρηλάτηση του τεμαχίου. Έτσι μελετήθηκε ο σχεδιασμός δύο καλουπιών σφυρηλάτησης ακριβείας τα οποία διαμορφώνουν το τεμάχιο με δύο διαφορετικές διαδικασίες σφυρηλάτησης. Το πρώτο καλούπι πραγματοποιεί τη κατεργασία σε ένα στάδιο σφυρηλάτησης και το δεύτερο σε τρία στάδια. Οι δύο διαδικασίες αυτές παρουσιάζουν διαφορετικά πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα. Βάσει των αποτελεσμάτων της μελέτης των προσομοιώσεων που έγινε, τα δύο αυτά καλούπια μπορούν να διαμορφώσουν το τεμάχιο Cam plate καλύπτοντας τις ποιοτικές και λειτουργικές απαιτήσεις του.