Μελέτη υγιεινής και ασφάλειας στο κύκλο ζωής υπεράκτιου αιολικού πάρκου - Βεργοπούλου, Κατερίνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, 2016)
Στόχος της διπλωματικής εργασίας ήταν να πραγματοποιηθεί μια έρευνα για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια τους, σε ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο. Αρχικά, προσδιορίστηκαν όλοι οι κίνδυνοι και οι σχετικές επικίνδυνες δραστηριότητες που εκδηλώνονται σε κάθε στάδιο του κύκλου ζωής ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου και παρουσιάστηκε συνοπτικά ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζουν άμεσα την υγεία των εργαζομένων και πως συνίσταται να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τους κανονισμούς. Στη συνέχεια, προσδιορίστηκαν τα συχνότερα ατυχήματα που πραγματοποιούνται σε υπεράκτια αιολικά πάρκα, αντλώντας πληροφορίες από αναφορές ατυχημάτων που έχουν δημοσιευθεί στο διαδίκτυο. Το επόμενο βήμα, ήταν να μελετηθούν τα ατυχήματα αυτά ως προς τις αιτίες που οδηγούν στην εμφάνιση τους και τις συνέπειες που έχουν στην υγεία των εργαζομένων. Για να πραγματοποιηθεί αυτό, κατασκευάστηκαν τρία διαγράμματα Bow-tie, τα οποία αναλύθηκαν σε ποιοτικό επίπεδο. Έπειτα, τα διαγράμματα χρησιμοποιήθηκαν για να παρουσιαστούν δύο πραγματικά ατυχήματα ώστε να αναδειχθεί έμπρακτα ο τρόπος λειτουργίας τους. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε ανάλυση με Minimal Cut Sets στα δέντρα σφαλμάτων των διαγραμμάτων Bow-tie. Με αυτό τον τρόπο αξιολογήθηκαν τα μέτρα πρόληψης του κινδύνου που μπορεί να εφαρμοστούν για να ελαχιστοποιηθεί η εμφάνιση των ατυχημάτων και να αυξηθεί η ασφάλεια στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο. Τέλος, μελετήθηκαν ποιοτικά τα δέντρα γεγονότων ώστε να προσδιοριστούν τα γεγονότα που είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε απώλεια της ζωής των εργαζομένων.