Σχεδιασμός πενταώροφου μεταλλικού κτιρίου με και χωρίς συνδέσμους δυσκαμψίας - Βαλίνος, Παναγιώτης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών, 2016)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζεται ο σχεδιασμός ενός πενταωρόφου μεταλλικού κτιρίου με συνδέσμους δυσκαμψίας με υπόγειο που προσομοιώθηκε από τυπικές διατομές οπλισμένου σκυροδέματος.Η προσομείωση του μοντέλου καθώς επίσης και η ανάλυση και η διαστασιολόγησή του,έγινε μέσω του προγράμματος SAP2000 όπου πραγματοποιήθηκαν και οι έλεγχοι των μελών του.Παρουσιάζονται εκτενώς οι μέθοδοι ανάλυσης που ακολουθήθηκαν,τα εντατικά μεγέθη,οι μετακινήσεις καθώς και η συμπεριφορά του μοντέλου έναντι των σεισμικών δράσεων.Μελετήθηκε τέλος,η σύνδεση έδρασης μεταλλικού υποστυλώματος της ανωδομής πάνω σε ένα υποστύλωμα υπογείου από οπλισμένο σκυρόδεμα,μέσω του προγράμματος Autodesk Robot. Στη συνέχεια,αφαιρέθηκαν οι σύνδεσμοι δυσκαμψίας από το μοντέλο,με σκοπό να μελετηθεί η συμπεριφορά της ίδιας κατασκευής με πλαισιωτό φορέα.Από τη σύγκριση της συμπεριφοράς των δύο κτιρίων καταλήξαμε σε συμπεράσματ,με σκοπό την ανάδειξη της χρησιμότητας των συνδέσμων δυσκαμψίας.