Πολυκριτηριακή βελτιστοποίηση για την επιλογή μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια - Ζιώζας, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Ανάλυσης, Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Διεργασιών και Συστημάτων (ΙΙ). Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας, 2016)
Τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος έχουν οδηγήσει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα να αναζητά συνεχώς νέους τρόπους για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων. Τα κτίρια είναι υπεύθυνα για το 40% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας. Στην παρούσα εργασία γίνεται μια προσπάθεια ανάπτυξης ενός μοντέλου σε γλώσσα GAMS με χρήση πολυκριτηριακού μαθηματικού προγραμματισμού που σκοπό έχει τον αποδοτικό ενεργειακό σχεδιασμό ενός κτιρίου. Σκοπός του μοντέλου είναι η εξαγωγή του πεδίου λύσεων του προβλήματος, έτσι ώστε ο αποφασίζων να είναι σε θέση να επιλέξει τα κατάλληλα συστήματα που θα ικανοποιούν τα κριτήρια του. Αφού γίνει μια εισαγωγή στον μαθηματικό προγραμματισμό και στην μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί, γίνεται μια εισαγωγή στον ενεργειακό σχεδιασμό των κτιρίων. Μετά περιγράφονται οι μεταβλητές, οι παράμετροι, οι περιορισμοί και οι αντικειμενικές του μοντέλου. Ακολουθεί η παρουσίαση των παραμέτρων του κτιρίου της μελέτης. Έγινε μελέτη 2 περιπτώσεων. Μίας περίπτωσης με σκοπό την ελαχιστοποίηση των αντικειμενικών συναρτήσεων του συνολικού ετήσιου κόστους, της συνολικής κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, και μια περίπτωσης με σκοπό την ελαχιστοποίηση του συνολικού ετήσιου κόστους και της συνολικής κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας. Αφού εκτελεστεί ο κώδικας σε γλώσσα GAMS, χρησιμοποιώντας την μέθοδο την μέθοδο των περιορισμών (e-constraint), παρουσιάζονται και σχολιάζονται τα αποτελέσματα μέσω των κατάλληλων διαγραμμάτων. Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα κριτήρια του συνολικού ετήσιου κόστους, της πρωτογενούς κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι αλληλοσυγκρουόμενα. Τέλος, προτείνονται ιδέες για περαιτέρω μελέτη.