Προσομοίωση Μonte Carlo και στατιστική μελέτη μηχανισμών αγωγιμότητας σε σύνολα νανοσωματιδίων με εφαρμογές σε διατάξεις αισθητήρωv - Μάζαρης, Στέφανος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Φυσικής, 2016)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη του μηχανισμού αγωγιμότητας σε σύνολα νανοσωματιδίων που δύνανται να χρησιμοποιηθούν ως διατάξεις μικροαισθητήρων. Στα πλαίσια αυτά, μοντελοποιήθηκε σε γλώσσα MATLAB διάταξη που προσομοιώνει το υπόστρωμα πάνω στο οποίο εναποτίθενται, με μέθοδο Monte Carlo, τα νανοσωματίδια. Η εργασία μπορεί να χωριστεί σε τρία κυρίως μέρη: Το πρώτο μέρος(κεφάλαια 1-3) που αποτελεί το θεωρητικό υπόβαθρο της εργασίας, το δεύτερο (κεφάλαιο 4 και παράρτημα Α) που είναι η περιγραφή της προσομοίωσης και η παράθεση του αλγόριθμου, και τέλος το τρίτο (κεφάλαιο 5) που αποτελείται απο τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων. Αναλυτικότερα, στο πρώτο μέρος γίνεται μια εισαγωγή στους αισθητήρες, τους μικροαισθητήρες και τα βασικά χαρακτηριστικά που τους διέπουν καθώς και τη φυσική που διέπει τους αισθητήρες παραμόρφωσης. ενώ στη συνέχεια αναλύονται θέματα γύρω απο τη νανοτεχνολογία και τα νανοσωματίδια ,επικεντρώνοντας στους μηχανισμούς αγωγιμότητας του ρεύματος σε δίκτυα νανοσωματιδίων.Τέλος, πειργράφουμε τη θεωρία της διαφυγής (percolation theory) .Στο δεύτερο μέρος αναλύεται η υλοποίηση του προγράμματος του οποίου ο αλγόριθμος παρατίθεται και σε παράρτημα στο τέλος της εργασίας και τέλος, στο τρίτο μέρος, πραγματοποιούνται μια σειρά προσομοιώσεων μέσω του προγράμματος, παρατίθενται τα αποτελέσματα αυτών ενώ ακόμα επιχειρείται η στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων.