Τηλεπικοινωνιακή κάλυψη πολυπληθών ad hoc γεγονότων - Πιτερός, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών, 2016)
Σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι η διατύπωση αποδοτικού αλγορίθμου κατανομής πόρων σε ασύρματα δίκτυα σχεδιασμένων για την κάλυψη ad-hoc γεγονότων, όπως αθλητικών αγώνων, συναυλιών ή συνεδρίων, όπου αναμένεται αθρόα προσέλευση χρηστών. Συγκεκριμένα, θεωρείται ορθογωνικός χώρος, στον οποίο εμφανίζονται χρήστες ακολουθώντας χωροχρονική κατανομή Poisson δεδεμένης έντασης. Σε πρώτη φάση, σημεία πρόσβασης τοποθετούνται στο χώρο με τέτοιο τρόπο ώστε το πλήθος τους να θεωρείται το ελάχιστο δυνατό και η εμβέλειά τους να καλύπτει ολόκληρη την περιοχή ενδιαφέροντος. Στη συνέχεια, σταθμός βάσης, με αυξημένες υπολογιστικές δυνατότητες λαμβάνοντας υπόψην την ένταση της κατανομής Poisson, κατανέμει τους συνολικά διαθέσιμους πόρους του δικτύου στα σημεία πρόσβασης προκειμένου αυτά , με τη σειρά τους, να εξυπηρετήσουν τους νεοεισερχόμενους χρήστες. Ακολουθεί το κύριο μέρος της διαδικασίας, κατά το οποίο χρήστες εμφανίζονται στο χώρο σύμφωνα με την κατανομή Poisson και εξυπηρετούνται από το σημείο πρόσβασης στην περιοχή ευθύνης του οποίου εμφανίστηκε έκαστος εξ αυτών. Ο προτεινόμενος αλγόριθμος αποσκοπεί στο εξής: Οι διαθέσιμοι πόροι να κατανέμονται όσο το δυνατόν πλησιέστερα στις περιοχές που αναμένται να ζητηθούν στο μέλλον. Στο Κεφάλαιο 1 γίνεται μια εισαγωγή στις προκλήσεις των σημερινών δικτύων ραδιοπρόσβασης εστιάζοντας στο πρόβλημα της άνισης κατανομής τηλεπικοινωνιακού φορτίου σε περιπτώσεις ad-hoc γεγονότων. Στο Κεφάλαιο 2 εισάγεται η χωρική σημειακή διαδικασία Poisson ως άμεση γενίκευση της αντίστοιχης χρονικής σημειακής διαδικασίας και αναλύεται το επιλεγμένο χωροχρονικό μοντέλο για την μοντελοποίηση της άφιξης των χρηστών στο προς μέλετη δίκτυο. Στο Κεφάλαιο 3 διατυπώνεται, αρχικά, το πρόβλημα που πρόκειται να επιλυθεί και, στη συνέχεια, καταστρώνεται η συγκεντρωτική εκδοχή του προτεινόμενου αλγορίθμου. Στο Κεφάλαιο 4 αποσαφηνίζεται η έννοια «πόρος» και γίνεται εκτενής αναφορά σε πιθανές εμπορικές εφαρμογές του προτεινόμενου αλγορίθμου, όπως η καταπολέμηση του «παλιρροϊκού φαινομένου» και η αχιτεκτονική C-RAN. Το Κεφάλαιο 5 περιγράφει τα βήματα της προσομοίωσης ακολουθούμενα από τα διαγράμματα των κριτηρίων αξιολόγησης της επίδοσης του προτεινόμενου αλγορίθμου μέσω ενδεικτικών παρουσιαζόμενων σεναρίων. Τέλος, το Κεφάλαιο 6 παρουσιάζει τα συμπεράσματα της εργασίας και επεκτάσεις αυτής.