Αξιοποίηση LTE δικτύου για Μ2Μ επικοινωνίες - Μακρής, Αναστάσιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών, 2016)
Η εξέλιξη του Internet of Things την σημερινή εποχή απαιτεί την καθολική ύπαρξη Μ2Μ συσκευών και δικτύων. Η παρούσα εργασία στοχεύει στην αξιοποίηση των πόρων του LTE δικτύου κινητών επικοινωνιών που δεν χρησιμοποιούνται από H2H επικοινωνίες για την ικανοποίηση των αναγκών Μ2Μ επικοινωνιών. Η αξιοποίηση του LTE δικτύου μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσα από την ανάδειξη των φασματικών και γεωγραφικών περιορισμών που διαθέτει το δίκτυο LTE.Στο πρώτο κεφάλαιο αναλύεται η ιστορία των δικτύων τηλεπικοινωνιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εξέλιξη των LTE δικτύων. Στο δεύτερο κεφάλαιο δίνεται έμφαση στις Μ2Μ επικοινωνίες και την κατηγοριοποίηση αυτών με βάση τα χαρακτηριστικά τους. Επιπλέον, παρουσιάζονται προβλέψεις για τις Μ2Μ επικοινωνίες και το IoT. Στο τρίτο κεφάλαιο αναλύεται η αρχιτεκτονική ενός δικτύου M2M το οποίο υλοποιείται με τη χρήση δικτύου LTE. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η χρήση του υπάρχοντος δικτύου LTE, οι γεωγραφικοί περιορισμοί που διαθέτει καθώς και τρόποι για τη βελτίωση της γεωγραφικής κάλυψης ενός δικτύου LTE προς υποστήριξη Μ2Μ επικοινωνιών. Στο πέμπτο κεφάλαιο αποτυπώνεται το μαθηματικό μοντέλο της κίνησης των Μ2Μ επικοινωνιών και η φασματική απόδοση του δικτύου LTE για υλοποίηση Μ2Μ δικτύων με και χωρίς χρήση M2M-G. Στο τελευταίο κεφάλαιο καταγράφονται τα συμπεράσματα της παρούσας διπλωματικής εργασίας και οι επεκτάσεις αυτής.