Διερεύνηση και αξιολόγηση εναλλακτικής μεθόδου προσδιορισμού βαρέος υπολείμματος σε βενζίνη - Τιμπής, Αλέξανδρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών (IV), 2016)
Κύριο αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής είναι η διερεύνηση μιας νέας προτεινόμενης μεθόδου για τον ποσοτικό προσδιορισμό βαρέος υπολείμματος της βενζίνης, και συγκεκριμένα όταν αυτή έχει επιμολυνθεί με βαρύτερα συστατικά σε χαμηλά ποσοστά. Η σύσταση της βενζίνης και η πτητικότητα της είναι καθοριστικές για την σωστή οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου, την σωστή λειτουργία του κινητήρα και τις εκπομπές. Τα βαρύτερα συστατικά στη βενζίνη σε μικρές ποσότητες μπορεί να περάσουν σε διάφορα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας από άστοχους χειρισμούς, μειώνοντας την ποιότητα της. Για τον έλεγχο της ποιότητας της βενζίνης έχουν εκδοθεί από την ευρωπαϊκή επιτροπή πρότυπα με προδιαγραφές και μεθόδους μετρήσεων (ΕΝ 228, EN ISO 3405, EN 16270 κ.α.). Η μέθοδος EN 16270 αφορά τον προσδιορισμό βαρύτερων συστατικών (από 0,7% m/m έως 2,5%) με μέθοδο αέριας χρωματογραφίας με ανιχνευτή φλόγας ιονισμού, η οποία εκδόθηκε λόγω της σημασίας που έχει στην ποιότητα της βενζίνης.