Χρήση νανοϋλικών για τη βελτίωση της απόδοσης θερμικών ηλιακών συλλεκτών στο Solidworks. - Βέργος, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2016)
Στη συγκεκριμένη διπλωματική εργασία θα μελετηθεί η επίδραση που έχουν τα νανοϋλικά, εάν προστεθούν σε ένα ρευστό, στον θερμικό βαθμό απόδοσης ενός ηλιακού συλλέκτη. Συγκεκριμένα, θα γίνει σύγκριση μεταξύ τριών διαφορετικών εργαζόμενων μέσων, νερού, λαδιού και νανορευστού τα οποία θα προσαχθούν σε έναν τυπικό επίπεδο ηλιακό συλλέκτη, απλού καλύμματος και επιλεκτικής επιφάνειας απορροφητή. Η σχεδίαση θα γίνει μέσω του προγράμματος Solidworks και η προσομοίωση μέσω του Solidworks Flow Simulation. Στο πρώτο κεφάλαιο θα γίνει εισαγωγή στο αντικείμενο της ηλιακής ενέργειας και στη λειτουργία του ηλιακού συλλέκτη. Στα επόμενα δύο κεφάλαια θα παρουσιασθεί ο τρόπος κατασκευής και συναρμολόγησης του επίπεδου ηλιακού συλλέκτη, πάνω στον οποίο θα γίνει η μελέτη, μέσω του προγράμματος Solidworks. Στη συνέχεια, στο 4ο κεφάλαιο θα μελετηθεί η προσομοίωση μέσω του Flow Simulation του Solidworks, ενώ στο 5ο κεφάλαιο θα γίνει εισαγωγή στα νανοϋλικά και στις ιδιότητές τους. Τέλος, στο τελευταίο κεφάλαιο της εργασίας θα παρουσιασθούν τα αποτελέσματα της προσομοίωσης, δηλαδή οι θερμοκρασίες των ρευστών και των τμημάτων του ηλιακού συλλέκτη με σκοπό τον υπολογισμό των θερμικών βαθμών απόδοσης και τη σύγκρισή τους. Ακόμα, θα γίνει σύγκριση μεταξύ των τριών διαφορετικών εργαζόμενων μέσων για διάφορα μεγέθη όπως θερμοκρασία και ταχύτητα σε διάφορες χαρακτηριστικές θέσεις του ηλιακού συλλέκτη με σκοπό να τονιστούν οι ιδιαιτερότητες του κάθε μέσου, καθώς και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που έχουν.