«Ατταπουλγίτης Βεντζίων Γρεβενών, ως υπόστρωμα στη σύνθεση άμορφων νανοσωλήνων άνθρακα» - Κουκάκης, Παναγώτης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Τομέας Γεωλογικών Επιστημών.Εργαστήριο Ορυκτολογίας - Πετρογραφίας - Κοιτασματολογίας, 2016)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η σύνθεση νανοσωλήνων άνθρακα με τη χρήση ατταπουλγίτη από τη λεκάνη των Βεντζίων στα Γρεβενά, ως ορυκτό υπόστρωμα και δύο διαφορετικές αλκοόλες, φουρφουριλική αλκοόλη και αιθυλενογλυκόλη, ως πηγές άνθρακα. Αρχικά, αναλύθηκε το ορυκτό υπόστρωμα, ο ατταπουλγίτης, με περιθλασιμετρία ακτινών Χ (XRD), ηλεκτρονική μικροσκοπία σάρωσης (SEM), φασματοσκοπία υπέρυθρου με μετασχηματισμό Fourier (FTIR), φασματοσκοπία σκέδασης Raman και θερμική μέθοδο ανάλυσης (DTA-TGA). Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η πειραματική διαδικασία σύνθεσης των νανοσωλήνων άνθρακα. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν έξι πειράματα, στο Εργαστήριο Ανόργανης Χημείας της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ. Για όλα τα πειράματα χρησιμοποιήθηκε το ίδιο δείγμα ατταπουλγίτη. Στα τρία πρώτα χρησιμοποιήθηκε φουρφουριλική αλκοόλη ως πηγή άνθρακα και στα υπόλοιπα τρία αιθυλενογλυκόλη. Ακολούθησε η ανάλυση των νανοσωλήνων άνθρακα με σκοπό τη μελέτη της δομής τους και της μορφολογίας τους. Η ανάλυση των νανοσωλήνων έγινε με περιθλασιμετρία ακτινών Χ (XRD), ηλεκτρονική μικροσκοπία σάρωσης (SEM), ηλεκτρονική μικροσκοπία διερχόμενης δέσμης ηλεκτρονίων (TEM) και φασματοσκοπία σκέδασης Raman. Τέλος, έγινε αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και σύγκριση τους με τη βιβλιογραφία.