Σχεδιασμός ηλεκτρικού εργαλείου quilling - Κερατιώτη, Αντιγόνη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Τεχνολογίας των Κατεργασιών, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία αφορά την τέχνη του Quilling και τον εκσυγχρονισμό της μέσω του σχεδιασμού ενός καινοτόμου φορητού μηχανισμού για τη διευκόλυνση της εκπόνησης της απαραίτητης διαδικασίας. Η συγκεκριμένη τέχνη έχει ως πυρήνα ένα από τα βασικά υλικά της γης, το επεξεργασμένο σε πολύ λεπτά φύλλα ξύλο, το χαρτί. Η τεχνική είναι γνωστή ως “Quilling” (προφέρεται: κουίλινγκ) και στην Ελλάδα έχει ακουστεί ως “χαρτοπλεχτική” , καθώς το αποτέλεσμα θυμίζει χάρτινο πλεχτό . Για να επιτευχθεί το όποιο αποτέλεσμα απαραίτητη είναι η χρήση είτε ενός απλού μολυβιού ή παραδοσιακού ειδικού εργαλείου που ήδη υπάρχει και να περιτυλιχτούν γύρω από αυτά πολλές φορές λεπτές λωρίδες χαρτιού ώστε σταδιακά να δημιουργηθεί ένα τρισδιάστατο σχήμα. Αυτή ήταν και η αφορμή της αρχικής ιδέας . Να μειωθεί ο χρόνος περιτύλιξης και η χειρωνακτική καταπόνηση αυτής της άσκησης. Η παρούσα εργασία εκπονήθηκε στον Τομέα Κατεργασιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και πραγματεύεται το σχεδιασμό ενός βελτιστοποιημένου ηλεκτρικού εργαλείου quilling. Αρχικά, στο πρώτο μέρος της εργασίας , αναλύω τί είναι το quilling και η ιστορία του, το πως ήρθα σε επαφή με τη συγκεκριμένη τεχνική , ποια ήταν τα προβλήματα που προέκυψαν κατά την πρακτική εφαρμογή του και πως τα αντιμετώπισα, και το επίπεδο στο οποίο έχω φτάσει σήμερα. Στο δεύτερο μέρος , αναλύεται η συλλογιστική πορεία και ο σχεδιασμός του ηλεκτρικού εργαλείου quilling στο πρόγραμμα “Solid works” βασιζόμενη στο παραδοσιακό εργαλείο, αλλά και σε έναν πιο καινοτόμο και εκσυγχρονισμένο σχεδιασμό. και αναφέρονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά που του δόθηκαν. Και τέλος, αναφέρονται μελλοντικά βήματα και περιθώρια εξέλιξης αυτής της τεχνικής και σε άλλα επίπεδα, τόσο σε οικονομικό όσο και σε επίπεδο επιλογής διαφορετικών υλικών.