Παραμετρική μελέτη ηλιακής θέρμανσης χώρων και νερού χρήσης με Υλικά Αλλαγής Φάσης (PCM) στην περιοχή της Αθήνας. - Αναγνωστάκου, Χριστίνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θερμότητας, 2016)
Η ραγδαία αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης σε συνδυασμό με την εξάντληση των συμβατικών καυσίμων και τη μόλυνση του περιβάλλοντος καθιστούν αναγκαία την αναζήτηση και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εναλλακτικών συστημάτων διαχείρισης. Μια τέτοια εναλλακτική τεχνολογία είναι η αποθήκευση θερμικής ενέργειας με χρήση Υλικών Αλλαγής Φάσης (PCM). Στην παρούσα διπλωματική μελετάται παραμετρικά η θέρμανση χώρου και η χρήση ζεστού νερού μέσω κυκλώματος ηλιακού συλλέκτη- δεξαμενής νερού- PCM σε εσωτερικό τοίχο κατοικίας στην περιοχή της Αθήνας κατά τη χειμερινή περίοδο. Στο πρώτο μέρος της διπλωματικής {Κεφάλαια 1-5} παρουσιάζονται αρχικά οι διάφορες μορφές ΑΠΕ και οι εναλλακτικές μέθοδοι αποθήκευσης ενέργειας. Στη συνέχεια, αναλύονται διεξοδικά τα Υλικά Αλλαγής Φάσης ως προς τα είδη , τις ιδιότητες και τις μεθόδους που υιοθετούνται για την προσομοίωση της συμπεριφοράς τους. Τέλος, αναλύονται εφαρμογές και παραδείγματα χρήσης των υλικών αλλαγής φάσης και παρουσιάζεται μια ιστορική αναδρομή της ανάπτυξής τους. Στο δεύτερο μέρος {Κεφάλαια 6-7} περιγράφεται αρχικά το κύκλωμα που θα μελετηθεί και παρουσιάζονται οι εξισώσεις που καθορίζουν τη λειτουργία του. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται η υπολογιστική διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την παραμετρική μελέτη του κυκλώματος και παρατίθενται υπό μορφή διαγραμμάτων τα αποτελέσματα που προέκυψαν με τα αντίστοιχα συμπεράσματα.