Ανάπτυξη προσχεδίου δράσης για την αειφόρο ενέργεια για το Δήμο Περιστερίου - Νεοφύτου, Ήρα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2016)
Τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη έχει δώσει μεγάλη έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι τοπικές αλλά και οι περιφερειακές αρχές επιδιώκουν να συμμετάσχουν στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις περιοχές τους, ώστε να μειώσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα, σύμφωνα με την πρωτοβουλία του Σύμφωνου των Δημάρχων. Η συλλογή των δεδομένων για την απογραφή των ενεργειακών καταναλώσεων και τον μετέπειτα υπολογισμό των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, με στόχο την ανάπτυξη του ενεργειακού αποτυπώματος μιας περιοχής, καθίσταται χρονοβόρα και απαιτητική διαδικασία. Λόγω της διασποράς, σε ορισμένες περιπτώσεις της έλλειψης, και γενικότερα της δυσκολίας ανάκτησής τους, απαιτούνται παραδοχές με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ποιοτικές διαφορές μεταξύ των τομέων της ενεργειακής κατανάλωσης. Στην παρούσα εργασία, η οποία επικεντρώνεται στην κατάστρωση της ενεργειακής στρατηγικής του Δήμου Περιστερίου, χρησιμοποιήθηκε ως βάση το Σύμφωνο των Δημάρχων και ακολουθήθηκαν οι οδηγίες που ορίζονται από αυτό. Θέμα της εργασίας αποτελεί η προσέγγιση του θέματος της καταγραφής των καταναλώσεων και η αναζήτηση των κατάλληλων δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περιοχή με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη. Πριν το στάδιο της αναζήτησης των δράσεων για αειφόρο ανάπτυξη, απαιτείται καταγραφή των ενεργειακών καταναλώσεων μιας περιοχής και στη συνέχεια απογραφή των εκπομπών CO2, ώστε να επιτευχθεί μείωση των εκπομπών στην περιοχή κατά τουλάχιστον 20%. Κατά αυτή τη σειρά θα αναπτυχθεί και το περιεχόμενο της Διπλωματικής Εργασίας.