Τα χαρακτηριστικά των ιδρυτών των επιχειρήσεων στους δημιουργικούς κλάδους της οικονομίας: Αποτελέσματα έρευνας πεδίου στον ευρωπαϊκό χώρο - Βανταράκης, Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Ανάλυσης, Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Διεργασιών και Συστημάτων (ΙΙ). Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως αντικείμενο μελέτης τα χαρακτηριστικά των ιδρυτών σε νεοσύστατες επιχειρήσεις στους δημιουργικούς κλάδους της οικονομίας (έτος ίδρυσης 2005-2012) σε 5 ευρωπαϊκές χώρες, συγκεκριμένα στις Δανία, Ιταλία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα. Βασίζεται σε έρευνα πεδίου που συντονίστηκε από το ΕΒΕΟ/ΕΜΠ σε συνεργασία με το University of Bocconi στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου “Unveiling Creativity for Innovation in Europe” (Cre8tv.eu) που χρηματοδοτήθηκε από το 7ο Π.Π. της ΕΕ (2013-2016). Με τη χρήση του στατιστικού πακέτου SPSS πραγματοποιήθηκε περιγραφική ανάλυση και μονοπαραγοντική ανάλυση διακύμανσης (one way ANOVA) των βασικών χαρακτηριστικών των ιδρυτών των επιχειρήσεων, της καινοτομικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων και της μεγέθυνσής τους και εξετάστηκε με ανάλυση γραμμικής παλινδρόμησης η πιθανή σχέση των χαρακτηριστικών αυτών με την καινοτομική δραστηριότητα και την επιχειρηματική μεγέθυνση. Οι επιχειρήσεις ομαδοποιήθηκαν ανάλογα με: • τη χώρα προέλευσής τους • το δημιουργικό κλάδο στον οποίο ανήκουν Τα βασικά χαρακτηριστικά των ιδρυτών που εξετάστηκαν ήταν το μέγεθος των ιδρυτικών ομάδων και το φύλο των ατόμων που τις απαρτίζουν, το εκπαιδευτικό υπόβαθρο των ιδρυτών, οι τομείς εξειδίκευσής τους καθώς και η ηλικία τους. Για την καινοτομική τους δραστηριότητα εξετάστηκε η εισαγωγή ή όχι καινοτόμων προϊόντων ή/και υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις και για την επιχειρηματική τους μεγέθυνση μελετήθηκε το ποσοστό μεταβολής 4 βασικών παραμέτρων: των πωλήσεων, του αριθμού των εργαζομένων, του λειτουργικού κέρδους και των εξαγωγών. Από την εμπειρική ανάλυση προκύπτει ότι οι ιδρυτικές ομάδες στις Δημιουργικές Βιομηχανίες είναι μικρές, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και μικρή διαφοροποίηση ως προς το φύλο και την εξειδίκευση ενώ οι επιχειρήσεις είναι πολύ καινοτόμες και παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές τόσο μεταξύ των χωρών προέλευσής τους, όσο και μεταξύ των δημιουργικών κλάδων στους οποίους ανήκουν.