Από τα παραδοσιακά εμπορικά κέντρα στα Open Mall. Η περίπτωση του εμπορικού τριγώνου - Βέργαδου Αγγελική (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία, πραγματεύεται τον συσχετισμό της πολεοδομικής διαμόρφωσης των πόλεων και της εμπορικής τους δραστηριότητας. Μέσα από την έρευνα σε παγκόσμιο επίπεδο συγκεντρώθηκαν πληροφορίες, οι οποίες αποτέλεσαν πρότυπο για την αναδιαμόρφωση της περιοχή μελέτης, η οποία είναι το Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας. Αρχικά, ερευνήθηκαν οι περισσότερο εμπορικά ανεπτυγμένες πόλεις της Ευρώπης. Στο πρώτο μέρος αυτής της εργασίας, γίνεται αναφορά στην πολεοδομική τους διάρθρωση, την μετακίνηση στο εσωτερικό τους αλλά και την εμπορική τους δραστηριότητα, τόσο για το τοπικό εμπόριο όσο και για τα πολυκαταστήματα. Στο δεύτερο μέρος της, εξετάζεται η περίπτωση της Ρώμης, μιας πόλης με μεγάλη εμπορική δραστηριότητα, η οποία ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο με την κυκλοφορία ενός έντυπου εμπορικού οδηγού, ακολουθώντας τα “χνάρια” της πόλης του Μιλάνου. Το επόμενο κεφάλαιο, αναφέρεται στην διαδικτυακή προώθηση του εμπορίου, και στις αλλαγές που έφερε στις αγορές του κόσμου, καθώς κάθε χρήστης μπορεί μέσω μιας απλής αναζήτησης από τον υπολογιστή του, να βρει πληροφορίες καταστημάτων και να τα εντοπίσει σε ηλεκτρονικούς χάρτες. Για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας αυτών των ιστοσελίδων, παρακάτω δίνονται κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα. Επιπλέον γίνεται αναφορά στα Open Malls, τα οποία με την πρωτότυπη δομή και λειτουργία τους, άλλαξαν τα δεδομένα στο χώρο του εμπορίου. Τα «εκπτωτικά χωριά», όπως αλλιώς ονομάζονται, μεγάλων πόλεων με τα χαρακτηριστικά τους, παρουσιάζονται στο τέταρτο κεφάλαιο της παρούσας εργασίας. Εν συνεχεία, γίνεται αναφορά στην ελληνική πραγματικότητα αλλά και των κυριότερων Open Malls και πολυκαταστημάτων στη χώρα. Επιπροσθέτως, γίνεται ανάλυση της περιοχής μελέτης, σε επίπεδο κοινωνικό, πολεοδομικό, κυκλοφοριακό και εμπορικής δραστηριότητας επισημαίνοντας παράλληλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Καταλήγοντας στο τελευταίο κεφάλαιο, προτείνονται διάφοροι τρόποι για την αναδιαμόρφωσης της περιοχής μελέτης σε Open Mall και στα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις ενέργειες αυτές.