Μελέτη περιοχής διαδικασίας συγκόλλησης HFW χαλύβων υψηλής αντοχής για εφαρμογές αγωγών φυσικού αερίου / πετρελαίου - Μακρής, Νικόλαος - Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, 2016)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία διερευνήθηκαν οι λόγοι, που συντελούν στη χαμηλή δυσθραυστότητα σε υπομηδενικές θερμοκρασίες στη ζώνη συγκόλλησης σωλήνα προερχόμενου από αυτογενή συγκόλληση υψίσυχνων ρευμάτων. Για τον σκοπό αυτό, μελετήθηκαν έξι δείγματα Chapry χάλυβα υψηλής αντοχής χαμηλής κραμάτωσης ποιοτήτων X60, X65 και X70, που προέρχονται από αυτή τη διαδικασία παραγωγής σωλήνα. Η μελέτη περιλαμβάνει χαρακτηρισμό της μικροδομής μέσω μεταλλογραφικής εξέτασης σε οπτικό μικροσκόπιο, ηλεκτρονικό μικροσκόπιο και φασματοσκοπία ενεργειακής διασποράς ακτίνων Χ, ανάλυση θραυστογραφίας με την βοήθεια του ηλεκτρονικού μικροσκοπίου και ανάλυση του κρυσταλλογραφικού ιστού με την χρήση της τεχνικής περίθλασης οπισθοσκεδαζόμενων ηλεκτρονίων. Στην παρούσα μελέτη τα εγκλείσματα, τα νιτρίδια του τιτανίου και το μέγεθος κόκκου δεν φαίνεται να είναι οι αιτίες της χαμηλής δυσθραυστότητας σε υπομηδενικές θερμοκρασίες. Αντίθετα, οι ζώνες περλίτη και τα επίπεδα (100) θραύσης σχισμού παράλληλα στην διάδοση της ρωγμής έχουν σημαντικό ρόλο.