Σχεδιασμός και ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος εποπτείας και ελέγχου (SCADA) πειραματικής εγκατάστασης ηλιακής ψύξης - Κραμβίδης, Στέλιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θερμότητας, 2016)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος εποπτείας και ελέγχου (SCADA) για τις ανάγκες της νεοσύστατης πειραματικής εγκατάστασης ηλιακής ψύξης στο εργαστήριο του τομέα θερμότητας της σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ. Επίσης, αντικείμενο της εργασίας είναι η μελέτη της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης της μονάδας. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της παρούσας διπλωματικής εργασίας για τον αυτόματο έλεγχο της εγκατάστασης έγινε χρήση του προγραμματιζόμενου λογικού ελεγκτή (PLC) Siemens S7-1200. Γίνεται λεπτομερής αναφορά σχετικά με τον τρόπο που έγινε ο προγραμματισμός με το λογισμικό TIA Portal V13 της Siemens. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται ένας οδηγός για την δημιουργία του OPC Server, ώστε να είναι δυνατή η σύνδεση του PLC με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, όπου είναι εγκατεστημένο το λογισμικό για το SCADA. Ο OPC Server που χρησιμοποιήθηκε είναι ο NI OPC Server της εταιρίας National Instruments. Το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε για την δημιουργία του SCADA είναι το LabVIEW της National Instruments με την επέκταση Datalogging and Supervisory Control (DSC), που δίνει την δυνατότητα χρήσης I/O Server για την επικοινωνία του λογισμικού με εξωτερικές συσκευές. Στην συνέχεια, δημιουργήθηκε γραφικό περιβάλλον που περιλαμβάνει την απεικόνιση των διεργασιών της φυσικής εγκατάστασης. Ακολούθως, δημιουργήθηκαν τα κατάλληλα VIs για την καταγραφή των πειραματικών δεδομένων. Τέλος γίνεται αξιολόγηση του συστήματος και προτείνονται τρόποι βελτίωσης του.