Τιμολόγηση και κοστολόγηση νερού σύμφωνα με την Οδηγία Πλαίσιο - Αλυσανδράτου, Κλειώ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Έργων Υποδομής και Αγροτικής Ανάπτυξης. Εργαστήριο Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία περιλαμβάνει τρείς κύριες θεματικές ενότητες. Στη πρώτη και δεύτερη ενότητα αναλύεται η διαδικασία της τιμολόγησης και κοστολόγησης του νερού και η εφαρμογή τους, σύμφωνα με τους στόχους της Κοινοτικής Οδηγίας Πλαίσιο (2000/60). Το τρίτο μέρος της εργασίας πραγματεύεται το θέμα της Σύμπραξης του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα στην παροχή υπηρεσιών ύδρευσης. Η Οδηγία Πλαίσιο αποτελεί μία ολοκληρωμένη προσπάθεια για την προστασία και τη διαχείριση των υδατικών πόρων στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καινοτομία της αποτελεί η εισαγωγή οικονομικών αρχών και οικονομικών εργαλείων ως βασικά μέτρα για την επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων. Βασικός στόχος της Οδηγίας Πλαίσιο είναι η ανάκτηση του κόστους των υπηρεσιών νερού, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική ανάλυση των υπηρεσιών και της αρχής "ο ρυπαίνων πληρώνει". Ωστόσο, η τιμολόγηση του νερού, δηλαδή η δομή του τιμολογίου, οι επιμέρους χρεώσεις και το ύψος των χρεώσεων, αποτελούν το κατάλληλο μέσο, προκειμένου να επιτευχθεί η ανάκτηση του κόστους των υπηρεσιών του νερού. Συγκεκριμένα, το παρόν τεύχος αποτελείται από έντεκα κεφάλαια. Στο 1ο και 2ο κεφάλαιο γίνεται μία εισαγωγή σχετικά με τους υδατικούς πόρους. Αναφέρονται βασικές έννοιες, η λειτουργία του υδρολογικού κύκλου, το φαινόμενο της λειψυδρίας, οι χρήσεις του νερού. Επίσης, γίνεται μία εκτενής αναφορά στην σημασία της βιώσιμης διαχείρισης των υδατικών πόρων και στις δυσκολίες και στα προβλήματα κατά την εφαρμογή. Στο 3ο κεφάλαιο γίνεται μία σύντομη ιστορική αναδρομή στην προσπάθεια θέσπισης νομοθετικού πλαισίου για την διαχείριση των υδατικών πόρων. Επίσης, αναλύεται ο Ν. 3199/2003, ο οποίος αποτελεί μία προσπάθεια ενσωμάτωσης των διατάξεων και των ρυθμίσεων των Παραρτημάτων της Οδηγίας Πλαίσιο στο Εθνικό Δίκαιο. Στο 4ο κεφάλαιο αναφέρονται οι σημαντικότερες Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη προστασία και τη διαχείριση των υδάτων. Επίσης, γίνεται μία εκτενής αναφορά στην Οδηγία Πλαίσιο, όπως στις βασικές αρχές, τους στόχους, στο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής. Το 5ο κεφάλαιο αναφέρεται στην τιμολόγηση του νερού. Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στην συμβολή της τιμολόγησης στην ανάκτηση του κόστους των υπηρεσιών ύδατος, σύμφωνα με το άρθρο 9 της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ. Επιπρόσθετα, αναφέρονται τα βασικότερα κριτήρια που πρέπει να πληροί η τιμολογιακή πολιτική, τους στόχους και την δομή των τιμολογίων. Το 6ο κεφάλαιο αφορά την τιμολόγηση του νερού στις χώρες του ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα, παρουσιάζεται η δομή του τιμολογίου, το σύστημα τιμολόγησης, οι επιμέρους χρεώσεις, το ύψος των χρεώσεων και η διακύμανση των τιμών του νερού από τους διαφορετικούς φορείς παροχής υπηρεσιών ύδρευσης κάθε χώρας. Ακόμα, γίνεται μία ιστορική αναδρομή στη διαχείριση των υδάτων και στην τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζει η Γαλλία και η Ισπανία. Το 7ο κεφάλαιο αναφέρεται στην τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζεται στην χώρα μας και στην εξαγωγή των συμπερασμάτων. Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται αναλυτικά στοιχεία των τιμολογίων (όπως δομή, χρεώσεις), σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το Σχέδιο Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών ανά υδατικό διαμέρισμα της χώρας.