Η εξέλιξη της Ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας κατά την περίοδο 2000-2012 - Καγιαμανίδης, Γιώργος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Ανάλυσης, Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Διεργασιών και Συστημάτων (ΙΙ). Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας, 2016)
Η μεταποιητική βιομηχανία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τομείς οικονομικής δραστηριότητας παγκοσμίως, τόσο ως προς τις θέσεις εργασίας που προσφέρει στην κοινωνία, όσο και ως προς τα οικονομικά οφέλη που αποφέρει σε εργαζόμενους, επιχειρηματίες και κράτη. Αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της ανεπεξέργαστης πρώτης ύλης και των σύγχρονων προϊόντων που απολαμβάνει η κοινωνία του 21ου αιώνα. Μαζί με το μεγάλο αγαθό της απασχόλησης, ευθύνεται και για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι κατανάλωσης ενεργειακών πόρων και, κατά συνέπεια, εκπομπών CO_2 στην ατμόσφαιρα. Η οικονομική κρίση επηρέασε αρνητικά την μεταποιητική βιομηχανία, τόσο στις Ευρωπαϊκές χώρες αλλά ιδιαίτερα στη χώρα μας, γεγονός που αποτυπώνεται ευκρινώς στους αντίστοιχους οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς δείκτες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ερμηνεία της εξέλιξης αυτών των δεικτών στη βάση διαφόρων προσδιοριστικών παραγόντων, που τους επηρεάζουν άμεσα. Η εργασία αυτή έχει σκοπό την ανάλυση, για πρώτη φορά, των μεταβολών δυο σημαντικών δεικτών της Ελληνικής μεταποίησης, της απασχόλησης και των εκπομπών CO_2, για το διάστημα 2000-2012, με την επεξεργασία στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Στόχος είναι η κατανόηση της συμβολής των διαφόρων προσδιοριστικών παραγόντων αυτών των δεικτών, στην συνολική τους μεταβολή. Για αυτή την επεξεργασία χρησιμοποιείται μια αθροιστική ανάλυση αποδόμησης (Additive Decomposition Analysis) που βασίζεται στη χρήση του Logarithmic Mean Divisia Index (LMDI) για την ποσοτική εκτίμηση της συμβολής του κάθε προσδιοριστικού παράγοντα στον αντίστοιχο δείκτη του. Η τεχνική αυτή είναι η επικρατέστερη τις τελευταίες δύο δεκαετίες σε αντίστοιχες αναλύσεις αποδόμησης και έχει δοκιμαστεί σε πολλές και διαφορετικές συλλογές δεδομένων, τόσο στην ξενόγλωσση όσο και στην ελληνική βιβλιογραφία. Στην συγκεκριμένη εργασία, για πρώτη φορά, αναλύονται δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που αφορούν διψήφιους και ακόμη και τριψήφιους κλάδους της Ελληνικής μεταποίησης. Τα δεδομένα κανονικοποιούνται στην βάση της σύγχρονης Στατιστικής Ταξινόμησης των Κλάδων Οικονομικής Δραστηριότητας (ΣΤΑΚΟΔ) του 2008.Στις αναλύσεις αποδόμησης των δυο προαναφερθέντων δεικτών, εξετάζονται ως προσδιοριστικοί παράγοντες τα μεγέθη, της προστιθέμενης αξίας, της κλαδικής διάρθρωσης, της έντασης απασχόλησης, της ενεργειακής έντασης, του συντελεστή εκπομπών ηλεκτρικού ρεύματος και του ενεργειακού μίγματος. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων αποδόμησης, καταδεικνύουν την σημαντική εξάρτηση της κατάρρευσης της απασχόλησης και της σταδιακής μείωσης των εκπομπών CO_2 από την γενική μείωση της προστιθέμενης αξίας την περίοδο της κρίσης. Συγκρίσιμα σημαντική συμβολή όμως, εμφανίζουν και οι παράγοντες που σχετίζονται με την παραγωγικότητα των πόρων, δηλαδή η ένταση απασχόλησης και η ενεργειακή ένταση. Στους περισσότερους κλάδους, η προστιθέμενη αξία και ο αντίστοιχος παράγοντας παραγωγικότητας συμβάλλουν στην μεταβολή του δείκτη με αντίθετα πρόσημα. Ο διαρθρωτικός παράγοντας έχει μικρότερη συμβολή στην τελική μεταβολή του δείκτη και στις δύο περιπτώσεις αποδόμησης, ενώ αντίστοιχα οι υπόλοιποι προσδιοριστικοί παράγοντες διαδραματίζουν περιορισμένο ρόλο στην Ελληνική μεταποίηση.