Υποβάθμιση χάλυβα σωληνώσεων εργοστασίου επεξεργασίας αργού πετρελαίου - Παπαγιάννη, Ναταλί (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Τομέας Μεταλλουργίας και Τεχνολογίας Υλικών. Εργαστήριο Μεταλλογνωσίας, 2016)
Στην παρούσα εργασία μελετώνται οι αιτίες, που οδήγησαν στην αστοχία σωλήνων βιομηχανικού εναλλάκτη θερμότητας σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας αργού πετρελαίου. Στους σωλήνες αυτούς, κατηγορίας ASTM A179, εσωτερικά ρέει νερό το οποίο παραλαμβάνει τη θερμότητα του ντίζελ το οποίο ρέει εξωτερικά. Οι σωλήνες αυτοί εμφάνισαν διάβρωση στο εσωτερικό τους, που οδήγησε σε διαρροή. Η χημική ανάλυση του υλικού του σωλήνα και των προϊόντων διάβρωσης με χρήση περιθλασιμετρίας ακτίνων Χ (XRD) και η παρατήρηση της μικροδομής στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης (SEM), δείχνει πως η παρουσία υδρογόνου σε συνδυασμό με ασκούμενες τις τάσεις, λόγω της ροής ρευστού, οδήγησε σε ρηγμάτωση, εξαιτίας τοπικής ευθραυστοποίησης του μετάλλου από υδρογόνο (Hydrogen Induced Cracking) αλλά και στην εμφάνιση φυσαλίδων υδρογόνου λόγω των υψηλών πιέσεων που δημιουργεί το μοριακό υδρογόνο εντός του πλέγματος του μετάλλου. Περαιτέρω, οι αλλαγές στη διαλυτότητα των χημικών στοιχείων του νερού, λόγω της συντελούμενης μεταφοράς θερμότητας οδήγησαν στη δημιουργία επικαθίσεων, που οδηγούν σε διάβρωση τύπου «pitting». Μέσω σκληρομετρήσεων μελετώνται επίσης, οι επιπτώσεις της διάβρωσης στην σκληρότητα του υλικού.