Επίδραση της ομαλότητας ασφαλτικών οδοστρωμάτων στην εκπομπή των αερίων του θερμοκηπίου - Δραϊνάκης, Ανδρέας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2016)
Η περιβαλλοντική ρύπανση αποτελεί ένα από τα βασικότερα ζητήματα της παγκόσμιας κοινότητας. Τα αέρια του θερμοκηπίου συμβάλλουν δραστικά στο περιβαλλοντικό ζήτημα, αφού είναι υπεύθυνα για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι οδικές μεταφορές είναι κύριες πηγές εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμια κλίμακα. Για το λόγο αυτό, κύριος στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτέλεσε η διερεύνηση της επίδρασης της ομαλότητας της επιφάνειας των ασφαλτικών οδοστρωμάτων στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου των οχημάτων. Στην προκειμένη έρευνα τα αέρια του θερμοκηπίου εκφράσθηκαν ως προς το ισοδύναμο του διοξειδίου του άνθρακα (eqCO2), που αποτελεί διεθνή μονάδα μέτρησης των αέριων ρύπων του θερμοκηπίου, ενώ η ομαλότητα εκφράζεται μέσω του Διεθνούς Δείκτη Ομαλότητας (International Roughness Index: IRI). Η διερεύνηση πραγματοποιήθηκε σε τρία στάδια. Αρχικά, εξετάσθηκε η επίδραση της υποβαθμισμένης κατάστασης ομαλότητας κόμβων αυτοκινητοδρόμων σε σχέση με παρακείμενα τμήματα του κυρίου άξονα, τα οποία παρουσιάζουν υψηλό επίπεδο ποιότητας κύλισης, στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου. Επιπλέον, διερευνήθηκε η επίδραση των ενεργειών συντήρησης ασφαλτικού οδοστρώματος στην εκπομπή ισοδυνάμου του διοξειδίου του άνθρακα. Τέλος, πραγματοποιήθηκε η εκτίμηση πέντε μοντέλων πρόβλεψης του ισοδυνάμου του διοξειδίου του άνθρακα συναρτήσει της ομαλότητας της επιφάνειας του οδοστρώματος για συγκεκριμένες κατηγορίες οχημάτων-καυσίμου. Τα αναλυτικά αποτελέσματα και τα σχετικά συμπεράσματα περιλαμβάνονται στην παρούσα διπλωματική εργασία.