Αναερόβια συγχώνευση κτηνοτροφικών αποβλήτων σε πιλοτικής κλίμακας περιοδικό αναερόβιο χωνευτήρα με ανακλαστήρες (PABR) και μελέτη επίδρασης λειτουργικών παραμέτρων - Πρεμέτης, Ηλίας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών (IV). Εργαστήριο Οργανικής Χημικής Τεχνολογίας, 2016)
Ο σκοπός της διπλωματικής εργασίας ήταν η μελέτη της λειτουργίας ενός πιλοτικής κλίμακας PABR αντιδραστήρα προς παραγωγή βιοαερίου μέσω αναερόβιας συγχώνευσης κτηνοτροφικών αποβλήτων και αποβλήτων τυροκομείου. Ο Περιοδικός Αναερόβιος Αντιδραστήρας με Ανακλαστήρες (PABR) αποτελεί έναν ταχύρρυθμο αναερόβιο σύστημα που παρουσιάζει ευελιξία στη λειτουργία του. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε έναν πιλοτικής κλίμακας αντιδραστήρα PABR ενεργού όγκου 80 λίτρων. Η παρούσα διπλωματική εργασία αποτελεί συνέχεια προηγούμενης η οποία μελετούσε την πρώτη φάση των πειραμάτων που έγιναν. Έτσι η πειραματική διαδικασία που ακολούθησε χωρίζεται σε τρεις φάσεις (φάση #2, #3, #4) κατά τις οποίες ελέγχθηκε η συμπεριφορά του συστήματος στις μεταβολές ορισμένων εκ των λειτουργικών του παραμέτρων (υδραυλικός χρόνος παραμονής, περίοδος εναλλαγής διαμερίσματος τροφοδοσίας, ρυθμός οργανικής φόρτισης). Το υπόστρωμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν μίγμα κτηνοτροφικών αποβλήτων από την περιοχή του Δήμου Μετσόβου (στα πλαίσια του προγράμματος ΑΕΝΑΟΣ) κατά τη φάση #2, ενώ στις υπόλοιπες δύο φάσεις χρησιμοποιήθηκαν απόβλητα από κτηνοτρόφους της Αττικής. Επίσης πραγματοποιήθηκε προσομοίωση της κινητικής της διεργασίας με τη χρήση του υπολογιστικού εργαλείου Aquasim 2.1 . Βάσει των αποτελεσμάτων της πειραματικής διαδικασίας, διαπιστώθηκε ότι μέγιστη ποσοστιαία απομάκρυνση επιτυγχάνεται στη φάση #3 κατά την οποία ο υδραυλικός χρόνος παραμονής ορίστηκε ίσος με HRT=10.65 ημέρες και ο ρυθμός οργανικής φόρτισης ήταν ίσος με 2 g/Lreactor/d. Η μέγιστη παραγωγικότητα βιοαερίου επιτυγχάνεται στην φάση #4, όπου κατά τη διάρκεια της οποίας ο υδραυλικός χρόνος παραμονής ήταν ίσος με HRT=6d και ο ρυθμός οργανικής φόρτισης ίσος με 2.7 g/Lreactor/d. Παρόλα αυτά στην φάση #4 η ποσοστιαία απομάκρυνση κυμάνθηκε περί του 62.2%, καθώς το σύστημα περιορίστηκε κινητικά.