Δυνατότητες σύνταξης 3D κητματολογίου μέσω διαδικασίας κτηματογράφησης - Γρίβα, Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2016)
Ο Ελλαδικός χώρος χαρακτηρίζεται από αρκετές ιδιαιτερότητες, όπως είναι το έντονο ανάγλυφο, οι πολλές νησιωτικές περιοχές, η αυξημένη αστικοποίηση, οι σύγχρονες μεταφορικές εγκαταστάσεις, οι αρχαιότητες κ.α.. Ωστόσο, η κτηματολογική καταγραφή των ιδιοκτησιακών αντικειμένων και δικαιωμάτων, που πραγματοποιείται μέσω του Εθνικού Κτηματολογίου (Ε.Κ.), βασίζεται στην δισδιάστατη απεικόνιση του χώρου με αποτέλεσμα να μην αποδίδεται ορθά η τρισδιάστατη πολύπλοκη πραγματικότητα. Στόχος της εργασίας είναι να διερευνηθούν οι δυνατότητες σύνταξης ενός 3D Κτηματολογίου με τη βοήθεια της υφιστάμενης διαδικασίας κτηματογράφησης του Ε.Κ. εστιάζοντας στην αξιοποίηση των δεδομένων. Η εργασία διαρθρώνεται σε πέντε κεφάλαια: Στο πρώτο κεφάλαιο μελετώνται χώρες, οι οποίες έχουν σημειώσει πρόοδο στο 3D Κτηματολόγιο. Η μελέτη της διεθνούς εμπειρίας είναι πολύ σημαντική, εφόσον μπορούν να υιοθετηθούν ιδέες και λύσεις για την εφαρμογή του τρισδιάστατου Κτηματολογίου στη χώρα μας. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύεται ο θεσμός του Εθνικού Κτηματολογίου. Συγκεκριμένα, περιγράφονται οι βασικοί ορισμοί, το έργο του, το νομοθετικό πλαίσιο, καθώς και οι τεχνικές προδιαγραφές. Επίσης, καταγράφονται τα ιδιοκτησιακά αντικείμενα που εγγράφονται και μη στο κτηματολογικό σύστημα. Στο τρίτο κεφάλαιο επισημαίνεται η ανάγκη ενός 3D Κτηματολογίου και ταυτόχρονα καταγράφονται τα ιδιοκτησιακά αντικείμενα/δικαιώματα που μπορούν να συμπεριληφθούν στις αρχικές εγγραφές ενός 3D Ελληνικού Κτηματολογίου. Επιπλέον, προσδιορίζονται τα απαραίτητα δεδομένα που πρέπει να προσκομιστούν για την τρισδιάστατη κτηματογράφηση, όπως επίσης και οι μεταβλητές που θα εξαχθούν από αυτά. Στο τέταρτο κεφάλαιο τίθεται το ερώτημα εάν τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από την υφιστάμενη διαδικασία κτηματογράφησης του Ε.Κ.. μπορούν να δημιουργήσουν ένα 3D Κτηματολόγιο ή εάν απαιτείται η διαδικασία επανασυλλογής των δεδομένων. Στο πέμπτο και τελευταίο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι διαπιστώσεις που προέκυψαν από όλη τη μελέτη, καθώς και προτάσεις για την υλοποίηση του Ελληνικού τρισδιάστατου κτηματολογικού συστήματος.