Ο ρόλος της m-health, της Τηλεϊατρικής και της e-health σε ένα ψηφιακό σύστημα υγείας - Σαββίδης, Σάββας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών, 2016)
Τα σύγχρονα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης χαρακτηρίζονται από την ευρεία διείσδυση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, με στόχο την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών στον ασθενή, την ασφάλεια των ευαίσθητων δεδομένων υγείας, αλλά και τον περιορισμό των δαπανών. Στην κατεύθυνση αυτή συνδράμουν τεχνολογίες όπως το Cloud Computing, αλλά και η διεύρυνσή του, το Intercloud, παρέχοντας υπολογιστικούς και αποθηκευτικούς πόρους κατ’ απαίτηση. Bασική συνιστώσα κάθε συστήματος Ηλεκτρονικής Υγείας αποτελεί ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας, χάρη στον οποίο καθίσταται εφικτή η διάθεση υπηρεσιών όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Στην παρούσα διπλωματική εργασία γίνεται εκτενής αναφορά στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, καθώς και στην εφαρμογή τεχνολογιών αιχμής, όπως ο Σημασιολογικός Ιστός, προς βελτιστοποίησή της. Έμφαση δίνεται στις επικρατούσες χρόνιες παθήσεις που πλήττουν τη σημερινή κοινωνία. Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στη σύγχρονη τάση εξατομίκευσης της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και στην συμβολή του Προσωπικού Φακέλου Υγείας στην κατεύθυνση αυτή. Στις μέρες μας, πέραν της απλής αντιμετώπισης των ασθενειών, ιδιαίτερη αξία έχει αποκτήσει η πρόληψη και το ευ ζην. Ως εκ τούτου, γίνεται στροφή στη λεγόμενη «Ολοκληρωμένη Φροντίδα», η οποία αφορά στην ενοποίηση υπηρεσιών αμιγούς υγειονομικής περίθαλψης με υποστηρικτικές υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας. Ιδιαίτερη σημασία έχει η εισαγωγή επιχειρηματικών μοντέλων, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των συστημάτων Ηλεκτρονικής Υγείας. Η Ηλεκτρονική Υγεία αποτελεί ένα υπερσύνολο στο οποίο, μεταξύ άλλων, εμπεριέχονται και σύγχρονες ή ασύγχρονες υπηρεσίες Τηλεϊατρικής. Επιπλέον, περιλαμβάνεται η σχετικά πρόσφατη Κινητή Υγεία, η οποία δύναται να βελτιώσει τις ήδη υπάρχουσες λύσεις Ηλεκτρονικής Υγείας, χάρη στην εγγενή φορητότητά της. Στο πλαίσιο της παρούσας διπλωματικής εργασίας, εξετάζονται οι Φορετές συσκευές και η σύνδεσή τους με εφαρμογές λογισμικού (apps) των smartphones, ώστε να κατανοηθεί ο ρόλος αμφότερων τόσο στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων ασθενειών, όσο και στην πρόληψη και την ευεξία. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα Σοβαρά Παιχνίδια, τα οποία πέραν της ψυχαγωγίας, επιδιώκουν την εκμάθηση του χρήστη σε θέματα που άπτονται διαφόρων πεδίων του τομέα υγείας. Ακολούθως, γίνεται μια διάκριση μεταξύ των στόχων της Κινητής Υγείας ανάλογα με το επίπεδο εισοδήματος μιας χώρας. Ενδεικτικά, στον αναπτυσσόμενο κόσμο η Κινητή Υγεία στοχεύει στο να καταστήσει προσβάσιμες τις υπηρεσίες υγείας στους οικονομικά ασθενέστερους, αλλά και σε όσους κατοικούν σε δυσπρόσιτες περιοχές. Καταληκτικά, συνοψίζονται οι κυριότερες προκλήσεις των τεχνολογιών Κινητής Υγείας. Από αυτές ξεχωρίζουν τα Big Data, λόγω των τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων που διακινούνται πλέον από τα εκατομμύρια κινητών συσκευών, καθώς επίσης και η Διαλειτουργικότητα που απαιτείται ώστε οι τεχνολογίες Κινητής Υγείας να εναρμονιστούν με τα υφιστάμενα πρότυπα στην Ηλεκτρονική Υγεία.