Προσομοίωση και εκτίμηση σεισμικής συμπεριφοράς δεξαμενών με πλωτή οροφή - Καράογλου, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών, 2016)
Προτείνεται προσομοίωμα πεπερασμένων στοιχείων για την αποτίμηση της σεισμικής συμπεριφοράς δεξαμενών με πλωτή οροφή. Το προσομοίωμα υιοθετεί μια ισοδύναμη προσαυξητική φόρτιση η οποία αντιπροσωπεύει τα φορτία αλληλεπίδρασης ρευστού-κατασκευής κατά την διάρκεια μιας σεισμικής διέγερσης. Με την βοήθεια των αποτελεσμάτων του βαθμονομείται ένα νέο απλοποιημένο μονοβάθμιο προσομοίωμα ικανό να πραγματοποιήσει αποδοτικά πολλαπλές δυναμικές αναλύσεις. Σύμφωνα με τις αρχές της σεισμικής μηχανικής βάσει επιτελεστικότητας (Performance-Based-Earthquake-Engineering), μέσω του απλοποιημένου μονοβάθμιου προσομοιώματος επιτυγχάνεται η αποτίμηση δεξαμενών μέσα σε ένα πιθανοτικό πλαίσιο με την εξαγωγή των καμπυλών σεισμικής τρωτότητας. Η μεθοδολογία εφαρμόζεται σε τέσσερις, ελεύθερα εδραζόμενες, μεταλλικές δεξαμενές με διαφορετικό λόγο ύψους προς ακτίνα βάσης. Διερευνούνται οι συνέπειες της ανύψωσης της βάσης των δεξαμενών λόγω λικνισμού και προτείνεται τρόπος για την αξιόπιστη αποτίμησή τους μέσω των επιθυμητών επιπέδων επιτελεστικότητας. Με την εξαγωγή των καμπυλών σεισμικής τρωτότητας είναι δυνατή η εκτίμηση της πιθανότητας εμφάνισης των διάφορων μορφών αστοχίας των δεξαμενών για κάθε επίπεδο σεισμικής έντασης.