Χωρική και οικιστική οργάνωση του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων - Κωνσταντίνου, Ειρήνη Νεκταρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού, 2015)
Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διεξαγωγή προτάσεων ανάλυσης και σχεδιασμού στο Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων. Η ανισόρροπη οικιστική ανάπτυξη της περιοχής, σε συνδυασμό με τη σύγκρουση των χρήσεων γης και το ξεπερασμένο πρότυπο μαζικού τουρισμού αποτελούν τροχοπέδη για την αειφόρο ανάπτυξη της. Μέσα από τη μελέτη αυτή, θα εντοπιστούν λύσεις για τη μετατροπή του Δήμου σε βιώσιμη περιοχή. Στο πρώτο κεφάλαιο, γίνεται γενικότερη αναφορά στη περιοχή μελέτης, στους στόχους του σχεδιασμού καθώς και το μεθοδολογικό πλαίσιο που θα ακολουθηθεί για την εύρεση λύσεων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος. Στο δεύτερο κεφάλαιο, γίνεται ανάλυση του υπό μελέτη δήμου, όσον αφορά τα δημογραφικά στοιχεία, τα οικονομικά, τα πολιτιστικά, το επίπεδο εκπαίδευσης, τα δίκτυα τεχνικών και κοινωνικών υποδομών, το φυσικό περιβάλλον και το τουριστικό επίπεδο του Δήμου. Στο τρίτο κεφάλαιο, γίνεται καταγραφή όλου του υφιστάμενου πολεοδομικού σχεδιασμού του Δήμου. Συγκεκριμένα, αναφέρεται η Χωροταξική Οργάνωση, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, η Οριοθέτηση Οικισμών, οι χρήσεις γης καθώς όλες οι μελέτες πολεοδομίας από το χθες μέχρι το σήμερα. Στο τέταρτο κεφάλαιο, γίνεται αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης του Δήμου και στη συνέχεια ακολουθεί η ανάλυση SWOT. Στο πέμπτο κεφάλαιο, αρχικά δίνονται κάποιες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη χωροταξική και πολεοδομική αναδιοργάνωση του Δήμου. Έπειτα, ακολουθούν οι προτάσεις του Σχεδίου Δράσεως, οι οποίες διαιρούνται σε δύο τομείς: στις παρεμβάσεις του οικιστικού δικτύου και στη βελτίωση των τουριστικών του χαρακτηριστικών. Στο έκτο κεφάλαιο, δίνονται ορισμένα παραδείγματα ελληνικών και ευρωπαϊκών πόλεων, οι οποίες διαθέτουν δύο κοινά χαρακτηριστικά: Παρόμοιο μέγεθος και παραθαλάσσιο μέτωπο. Στο έβδομο κεφάλαιο, παρατίθεται η προτεινόμενη πολεοδομική ανάπλαση της πόλης. Παράλληλα, αναλύονται οι χρήσεις γης ως προς τον τρόπο και την αιτία της χωροθέτησης τους. Στο όγδοο κεφάλαιο, παρουσιάζεται ο προτεινόμενος Κυκλοφοριακός Σχεδιασμός, ο οποίος αναλύεται σε δύο χρονικά σενάρια. Παράλληλα, αναφέρεται το καινούργιο δίκτυο πεζόδρομων, ποδηλατοδρόμων καθώς και η καινούργια γραμμή του Τραμ. Στο ένατο και τελευταίο κεφάλαιο, παρουσιάζονται τα συμπεράσματα της μελέτης.