Χρήση του ψυκτικού μέσου R32 σε οικιακές και βιομηχανικές εφαρμογές - Τσέρτος, Κωνσταντίνος-Νεκτάριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θερμότητας, 2016)
Το θέμα της διπλωματικής που εκπονήθηκε είναι η χρήση του ψυκτικού μέσου R32 σε οικιακές και βιομηχανικές εφαρμογές. Η μελέτη που έγινε αφορά στην αποδοτικότητα και τα περιβαλλοντικά οφέλη που έχει η χρήση του σε σχέση με άλλα ψυκτικά μέσα. Το πρώτο κομμάτι της διπλωματικής αφορά τη μελέτη και την κατανόηση των στοιχείων που αποτελούν μια ψυκτική εγκατάσταση από οικιακή έως βιομηχανική κλίμακα. Έπειτα έγινε η μελέτη του προγράμματος EES, ένα πρόγραμμα εξαιρετικά χρήσιμο για τη μοντελοποίηση ψυκτικών εγκαταστάσεων το οποίο, χάρη στη μεγάλη βιβλιοθήκη του σε ψυκτικά μέσα, καθιστά δυνατή την προσομοίωση μεγάλου αριθμού περιπτώσεων. Δίνεται έτσι η δυνατότητα σχηματισμού μιας πιο σφαιρικής εικόνας για την αποδοτικότητα των διάφορων μέσων σε διάφορες συνθήκες περιβάλλοντος.Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μια έρευνα στην επίδραση που έχουν οι κλιματιστικές εγκαταστάσεις στο περιβάλλον (το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την τρυπά του όζοντος κλπ.) και συγκεκριμένα έγινε σύγκριση των διαφόρων ψυκτικών μέσων με την χρήση δεικτών. Οι πιο σημαντικοί από αυτούς είναι το δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη (Global Warming Potential GWP), ο δείκτης συνολικής ισοδύναμης επίδρασης στην υπερθέρμανση (Total Equivalent Warming Impact TEWI) καθώς και το δυναμικό μείωσης του όζοντος (Ozone Depletion Potential ODP). Τέλος ακολουθεί η ανάλυση των αποτελεσμάτων, χρήσιμα συμπεράσματα καθώς και προτάσεις για βελτιστοποίηση του τρόπου λειτουργίας των εξοπλισμών.