Επιχειρηματικό σχέδιο πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου στη ναυτιλία - Φορούλη, Αναστασία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2016)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η σύσταση ενός Επιχειρηματικού Σχεδίου νέας επιχείρησης ηλεκτρονικού εμπορίου στο χώρο της Ναυτιλίας. Συγκεκριμένα, το Επιχειρηματικό Πλάνο αφορά την δημιουργία ηλεκτρονικής υπηρεσίας-ιστοτόπου παροχής προμηθειών σε Ναυτιλιακές εταιρίες. Η ανάπτυξη της επιχειρηματικής ιδέας βασίζεται στην μελέτη της αγοράς και των ανταγωνιστικών ιστοτόπων και στη διεξαγωγή έρευνας σε Προμηθευτές, Ναυτιλιακές και Διαμεσολαβητές Εταιρίες που εδρεύουν στην ελληνική αγορά. Απευθυνθήκαμε στις εν λόγω εταιρίες με σκοπό την άντληση πληροφοριών, την εξαγωγή συμπερασμάτων και την ευρύτερη κατανόηση του τομέα προμηθειών του ναυτιλιακού κλάδου. Στόχος της έρευνας αποτέλεσε η καταγραφή και ανάλυση των παραγόντων που καθιστούν βέλτιστη μια εφαρμογή ηλεκτρονικού εμπορίου αυτών. Το επιχειρηματικό σχέδιο αναπτύσσεται στα παρακάτω τμήματα, που αποτελούν και τα κεφάλαια της διπλωματικής εργασίας: Επιτελική σύνοψη Περιγραφή επιχείρησης Ανάλυση δραστηριοτήτων Στρατηγική υλοποίησης Ανάλυση αγοράς-Ανταγωνισμός Οικονομικό πλάνο