Αριθμητική προσομοίωση της θραύσης ψαθυρού πετρώματος γύρω από πλάκες με οπή σε μονοαξονική θλίψη - Παπαδόπουλος, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, 2016)
Η παρούσα εργασία ασχολείται με την παρατήρηση του τρόπου θραύσης μοντέλων με κυκλικό άνοιγμα με χρήση του προγράμματος Phase 2 της Rocscience. Αρχικά δίνεται ένα θεωρητικό υπόβαθρο σχετικά με τη θραύση και τη διαδικασία καταστροφής πετρωμάτων υπό θλίψη και παρουσιάζονται οι μελέτες παλαιότερων ερευνητών σε αυτό το αντικείμενο. Ύστερα δίνονται γενικά στοιχεία που αφορούν το λογισμικό Phase 2 και παρουσιάζεται η διαδικασία σχεδιασμού των μοντέλων και οι τρόποι εξαγωγής των αποτελεσμάτων από τις δοκιμές. Στη συνέχεια ακολουθεί η ανάλυση δοκιμών μονοαξονικής θλίψης σε μοντέλα με μηχανικά χαρακτηριστικά ασβεστόλιθου με διάφορες οπές, με σκοπό την εξαγωγή αποτελεσμάτων που αφορούν την επίδραση του μεγέθους της οπής στα διάφορα στάδια που συντελούνται κατά την μονοαξονική φόρτισή τους. Στο τελευταίο κεφάλαιο προσομοιώνεται το πείραμα του Carter για το δοκίμιο πλάκας με οπή από γρανίτη της λίμνης Bonnet. Λόγω της απουσίας πληροφοριών που αφορούν βασικά μηχανικά χαρακτηριστικά, όπως η συνοχή και η γωνία τριβής, οι τιμές στις μηχανικές παραμέτρους δώθηκαν με στόχο την επίτευξη της αντίστοιχης μέγιστης αντοχής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσε ο Carter για τον ίδιο γρανίτη χωρίς οπή. Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά σχεδιάζεται και αναλύεται το μοντέλο που περιλαμβάνει την οπή. Τέλος παρουσιάζονται τα συμπεράσματα από τα αποτελέσματα που προέκυψαν.