Αποδοτική αναζήτηση με χρήση λέξεων-κλειδιών σε ημιδομημένα δεδομένα. - Δημητρίου, Αγγελική (Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2016)
Η αναζήτηση με χρήση λέξεων-κλειδιών είναι ο πλέον διαδεδομένος τρόπος αναζήτησης σε ημιδομημένα δεδομένα, συχνά άγνωστης συχνά δομής. Οι σύγχρονες μηχανές αναζήτησης δίνουν πρόσβαση σε μεγάλου όγκου δεδομένα που είναι ετερογενούς μορφής και διασκορπισμένα στο διαδίκτυο. Σε αντίθεση με τις δομημένες βάσεις δεδομένων και τις δομημένες γλώσσες ερωτήσεων που τις συνοδεύουν, σ' αυτήν την περίπτωση α) ο χρήστης δεν έχει την ανάγκη γνώσης της δομής της πληροφορίας και β) δε χρειάζεται να κατέχει εξειδίκευση σε μια γλώσσα ερωτήσεων. Τα πλεονεκτήματα αυτά συνοδεύονται από το μειονέκτημα της ασάφειας των ερωτήσεων. Το σύστημα αποτίμησης ερωτήσεων λέξεων-κλειδιών καλείται να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, <<\,μαντεύοντας\,>> το νόημα της ερώτησης του χρήστη με βάση α) τις λέξεις-κλειδιά που περιέχονται στην ερώτησή του και β) τα δεδομένα πάνω στα οποία αποτιμάται η ερώτηση. Για το λόγο αυτό, η ποιότητα των αποτελεσμάτων διαφόρων προσεγγίσεων αναζήτησης είναι χαμηλή, όπως και η επίδοσή τους.