Τροποποίηση νανοσωλήνων άνθρακα, η αλληλεπίδρασή τους με λιποσώματα και η μελέτη της συμπεριφοράς του συστήματος - Μητούδη-Βαγουρδή, Ελένη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2016)
Στην παρούσα εργασία εξετάζονται οι Νανοσωλήνες Άνθρακα (CNTs) και η αλληλεπίδραση τους με μεταφορείς φαρμακευτικών ουσιών, όπως τα λιποσώματα. Αναφέρεται αρχικά η σημασία της Νανοτεχνολογίας και των Νανοϋλικών στην σύγχρονη έρευνα αλλά και στις ιατρικές επιστήμες. Παρατίθενται οι κύριες μέθοδοι σύνθεσης, τροποποίησης, καθώς και οι αρχές λειτουργίας χαρακτηρισμού των νανοδομών. Ο κύριος σκοπός όμως αυτής της εργασίας είναι να εξεταστούν η τροποποίηση των νανοσωλήνων άνθρακα πολλαπλών τοιχωμάτων (MWCNTs) και τα λιποσώματα, ως προς τη μορφολογία και τις ιδιότητες τους και επίσης να μελετηθεί η αλληλεπίδρασή μεταξύ τους, οπότε κρίσιμο ρόλο παίζει η καταλληλόλητά των CNTs σε βιοϊατρικές εφαρμογές. Είναι λοιπόν σημαντικό να εισαχθούν και να ληφθούν υπόψιν οι έννοιες της βιοσυμβατότητας, της τοξικότητας, της απομάκρυνσης από το ανθρώπινο σώμα και πως μπορούν αυτά να επηρεαστούν από την τροποποίηση. Τέλος περιγράφονται οι τρέχουσες ερευνητικές δραστηριότητες και εφαρμογές των CNTs, η αλληλεπίδρασή τους με τα κύτταρα, τα οφέλη των εφαρμογών τους στη θεραπεία καρκίνου, στη διάγνωση και στα συστήματα μεταφοράς φαρμάκων (DDS). Κατά το πρώτο μέρος της πειραματικής διαδικασίας που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών γίνεται τροποποίηση των MWCNTs και δημιουργία τριών διαφορετικών υλικών. Στο δεύτερο μέρος της πειραματικής διαδικασίας γίνεται η σύνθεση των λιποσωμάτων στον τομέα Φαρμακευτικής του Ε.Κ.Π.Α. και στη συνέχεια τα πειράματα αλληλεπίδρασης λιποσωμάτων με τους MWCNTs. Τα συστήματα λιπόσωμα-MWCNTs που δημιουργούνται, χαρακτηρίζονται ως προς το μέγεθος τους, το δείκτη πολυδιασποράς τους στο διάλυμα και την σταθερότητά τους. Η πορεία και οι μέθοδοι περιγράφονται αναλυτικά στην πειραματική διαδικασία και συμπερασματικά μπορεί να ειπωθεί ότι δημιουργούνται συστήματα μεγέθους νανοκλίμακας που μπορούν να κατευθυνθούν επιλεκτικά και να χρησιμοποιηθούν σε συστήματα μεταφοράς φαρμάκων (DDSs)