Διδιάστατη ανάλυση ροής σε αεροτομή σε μεγάλες γωνίες πρόσπτωσης με έμφαση στα φαινόμενα έκλυσης δινών - Γκουσδοβάς, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Ρευστών. Εργαστήριο Αεροδυναμικής, 2016)
Όταν ο δρομέας μιας ανεμογεννήτριας λειτουργεί σε μεγάλες γωνίες απόκλισης οι γωνίες προσβολής κατά μήκος των πτερυγίων μεγαλώνουν με αποτέλεσμα η ροή κατάντη των πτερυγίων να αποκολλάται. H αποκόλληση αυτή, έχει ως συνέπεια την δημιουργία εναλλασσόμενων δινών οι οποίες προκαλούν περιοδικές ταλαντώσεις στα πτερύγια με συχνότητα που αντιστοιχεί στον αδιάστατο αριθμό Strouhal. Στη παρούσα διπλωματική εργασία εξετάσθηκαν οι συχνότητες έκλυσης των δινών σε διδιάστατη αεροτομή υπό το παραπάνω καθεστώς μη μόνιμης ροής. Η ανάλυση έγινε με την χρήση κώδικα στροβιλής μεθοδολογίας ελεύθερου ομόρρου στον οποίο προσαρμόστηκε η τεχνική του particle mesh με σκοπό την μείωση του υπολογιστικού κόστους. Για την σύγκριση των αποτελεσμάτων έγινε επίλυση των μη μόνιμων εξισώσεων Navier Stokes με την χρήση Eulerian CFD επιλύτη.