Μελέτη και σχεδίαση ωκεανογραφικού σκάφους ανοιχτής θαλάσσης - Καψάλη, Τριαντάφυλλη - Αναστασία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, 2016)
Η παρούσα Διπλωματική Εργασία πραγματεύεται τη σχεδίαση και προμελέτη ενός Ωκεανογραφικού Σκάφους, με μέγεθος και υπηρεσιακές ικανότητες που θα το καθιστούσαν κατάλληλο για τις μακροχρόνιες ανάγκες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών. Αρχικά, γίνεται παρουσίαση της επιστήμης της Ωκεανογραφίας και των αναγκών ενός σύγχρονου Ωκεανογραφικού Σκάφους. Εν συνεχεία, αναπτύσσεται το Σχέδιο Γενικής Διάταξης του υπό μελέτη πλοίου και η επιλογή της μηχανολογικής του εγκατάστασης. Ακολουθεί προκαταρκτική εκτίμηση του βάρους της μεταλλικής κατασκευής, με ταυτόχρονη ανάπτυξη Κατασκευαστικών Σχεδίων, του βάρους κενού σκάφους και των καταστάσεων φόρτωσης του πλοίου. Πραγματοποιείται προεκτίμηση της άθικτης ευστάθειας κι ευστάθειας μετά από βλάβη και τέλος, της αντίστασης και της ταχύτητας υπηρεσίας του πλοίου.