Επεξεργασία και στατιστική ανάλυση δεδομένων λειτουργικής απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού - Γκιάτης, Κωστάκης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών. Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, 2016)
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος παρόλο που περιέχει ένα ελάχιστο ποσοστό της μάζας του σώματος, είναι υπεύθυνος για την διεκπεραίωση λειτουργιών και διεργασιών που πολλές φορές ξεπερνούν το ίδιο το σώμα. Η μελέτη του έχει αποδειχθεί να είναι μία πολύ δύσκολη και επίπονη διαδικασία για τον ερευνητή καθώς δεν υπάρχει η άμεση επαφή. Γι’ αυτό, μία σειρά απεικονιστικών μεθόδων, επεμβατικών και μη, χρησιμοποιούνται στην πράξη και στην κλινική έρευνα. Στην παρούσα διπλωματική εργασία δίνεται έμφαση στην λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού που βασίζεται στο φαινόμενο του πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού. Ο τελευταίος αποτελεί την πλέον εξελιγμένη μορφή της τεχνολογίας στον τομέα της πυρηνικής φυσικής. Οι πυρήνες των ατόμων ευθυγραμμίζονται και συντονίζονται με την κατάλληλη εφαρμογή μαγνητικών πεδίων ώστε να μετρηθεί η ακριβής τους θέση στο χώρο. Οι εικόνες, λαμβανόμενες από αυτή τη διαδικασία, είναι πολύ καλής ευκρίνειας επιτρέποντας την μελέτη των δομών και της βιοχημικής σύστασης του εγκεφάλου.