Ενεργειακή σύγκριση τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας μέσης ισχύος - Παναγιωτοπούλου, Αικατερίνη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θερμότητας, 2016)
Στο σύγχρονο κόσμο, οι απαιτήσεις για ενέργεια όλο και αυξάνονται. Ταυτόχρονα, όμως αυξάνεται και η ανάγκη για ποιοτικότερη και «καθαρότερη» ενέργεια, σε σχέση με τη συμβατική παραγωγή ενέργειας, όπως αυτή με ορυκτό καύσιμο. Με δεδομένο ότι οι «παραδοσιακές» πηγές ενέργειας δεν είναι ανεξάντλητες και είναι και ταυτό-χρονα επιβλαβείς για το περιβάλλον, έχει στραφεί το ενδιαφέρον στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Ωστόσο, οι ΑΠΕ είναι ασταθείς και απρόβλεπτες και για αυ-τό είναι απαραίτητη η αποθήκευση της ενέργειας έτσι ώστε να γίνει ισοστάθμιση του φορτίου. Αυτήν την ανάγκη ήρθαν να καλύψουν οι μέθοδοι αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Στόχος της εν λόγω εργασίας είναι να γίνει αντιληπτή η σπουδαιότητα της αποθήκευ-σης ενέργειας και να μελετηθούν και αναλυθούν οι τεχνολογίες αποθήκευσης ηλε-κτρικής ενέργειας και συγκεκριμένα οι τεχνολογίες μέσης ισχύος στα 10MW. Οι τε-χνολογίες που εξετάστηκαν εκτενέστερα στα πλαίσια αυτής της εργασίας είναι οι μπαταρίες νατρίου-θείου και οι διατάξεις των σφονδύλων. Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζεται το ενεργειακό τοπίο της εποχής μας και αναφέ-ρονται οι τρόποι και η χρησιμότητα της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Στο δεύ-τερο κεφάλαιο αναλύονται οι τρόποι αποθήκευσης ενέργειας και συγκεκριμένα η α-ποθήκευση ενέργειας υπό τη μορφή χημικής (μπαταρίες) και μηχανικής (σφόνδυλοι) ενέργειας. Για τις μπαταρίες νατρίου-θείου και για τους σφονδύλους δημιουργούνται οι πίνακες S.W.O.T. (Strengths-Weaknesses-Opportumities-Threats). Στο τρίτο κεφά-λαιο αναλύονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά των δύο αυτών μεθόδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με τους αντίστοιχους πίνακες. Στο τέταρτο κεφάλαιο δημιουρ-γείται το διάγραμμα ροής ενέργειας (διάγραμμα Sankey) των δύο αυτών τεχνολο-γιών. Στο πέμπτο κεφάλαιο, καταγράφονται τα συμπεράσματα που έχουν προκύψει από την εν λόγω εργασία και πραγματοποιείται μία σύγκριση για τις δύο αυτές τεχνο-λογίες ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους.