Η χρήση των ασαφών γνωστικών χαρτών στη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων - Μπέσης, Παύλος - Ανδρέας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, 2016)
Η διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων, αποτελεί ένα πολυδιάστατο περιβαλλοντικό ζήτημα με οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Τα τελευταία χρόνια, η ποσότητα των αποβλήτων αυξάνεται συνεχώς και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επεξεργασίας τους, σε συνάρτηση με τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, καθιστούν την ανάγκη για ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων, επιτακτική. Η επίλυση ωστόσο τέτοιων σύνθετων προβλημάτων απαιτεί πολιτική βούληση, εφαρμογή της νομοθεσίας, τεχνολογική εξέλιξη, οικονομικούς πόρους και κοινωνική ευαισθητοποίηση. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να ερευνηθούν ποιοι είναι οι δυνητικοί παράγοντες και πώς θα επιδράσουν στην επίτευξη των νέων στόχων που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2025 σχετικά με τη διαχείριση των αστικών στερεών απορριμμάτων. Οι τελευταίο προβλέπουν αύξηση των ποσοστών επαναχρησιμοποίησης/ανακύκλωσης των αστικών αποβλήτων και των απορριμμάτων συσκευασίας και τη σταδιακή κατάργηση της υγειονομικής ταφής απορριμμάτων όπως πλαστικά, χαρτί, μέταλλα, γυαλί και οργανικά. Η επίτευξη ή μη των στόχων επηρεάζεται από ένα σύνολο τεχνικών, κοινωνικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών και άλλων παραγόντων, με σύνθετες και όχι αυστηρά καθορισμένες διαδικασίες. Για τους λόγους αυτούς αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος των Ασαφών Γνωστικών Χαρτών προκειμένου να διερευνηθούν τόσο οι παράγοντες όσο και οι πολύπλοκες μεταξύ τους σχέσεις αξιοποιώντας την πολυετή επαγγελματική εμπειρία και την επιστημονική γνώση εννέα ειδικών από το χώρο διαχείρισης απορριμμάτων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον εν λόγω τομέα αλλά σε διαφορετικούς χώρους και υπό διαφορετικές οπτικές γωνίες. Η έρευνα που διεξήχθη, καθώς και η κατασκευή των ΑΓΧ, επιβεβαίωσε την πολυπλοκότητα του ζητήματος. Η συνέχιση της οικονομικής κρίσης, η εφαρμογή της νομοθεσίας και οι κοινωνικές πιέσεις είναι λίγοι μόνο από τους παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά τους στόχους της ΕΕ. Οι παράγοντες αυτοί χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή μιας σειράς σεναρίων για την περαιτέρω και εις βάθος διερεύνηση του προβλήματος.