Εργασιακές συνθήκες και ασφάλεια ταχυμεταφορέων και διανομέων δικυκλιστών - Τσιριπίδης, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας, 2016)
Ο σκοπός του παρόντος κειμένου είναι να παρουσιάσει τα στοιχεία εκείνα που επηρεάζουν τις συνθήκες εργασίας και την ασφάλεια των ταχυμεταφορέων και διανομέων δικυκλιστών, καθώς και να παραθέσει τις διαφορές που παρατηρούνται ανάμεσα στις δύο αυτές κατηγορίες. Καταρχάς, πραγματοποιείται μια εισαγωγή στους δύο κλάδους που δραστηριοποιούνται οι προς εξέταση δικυκλιστές, ενώ στη συνέχεια αναλύονται οι παράγοντες εκείνοι που συμβάλλουν στην αυξημένη επικινδυνότητα της συγκεκριμένης εργασίας. Σε επόμενο κεφάλαιο, αναφέρονται οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για τη συλλογή των δεδομένων, οι οποίες ήταν, το ερωτηματολόγιο, οι συνεντεύξεις και η παρατήρηση, ενώ τα στοιχεία αυτά αναλύθηκαν και εξετάσθηκαν οι πιθανές συσχετίσεις που υπάρχουν ανάμεσά τους. Πέρα απο τα γενικά δεδομένα που συλλέχθηκαν και αφορούν το σύνολο του δείγματος, όπως το υψηλό ποσοστό των οδηγών που έχουν εμπλακεί σε κάποιο τροχαίο συμβάν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, πραγματοποιήθηκε σύγκριση ανάμεσα στις δύο κατηγορίες δικυκλιστών και βρέθηκαν κάποιες σημαντικές διαφορές ανάμεσά τους. Επιπροσθέτως, η κάθε μία απο τις κατηγορίες αυτές, διαιρέθηκε σε δύο υποκατηγορίες, ανάλογα με τον αριθμό των καταστημάτων που διαθέτει η εταιρεία στην οποία απασχολούνται οι εργαζόμενοι. Εν κατακλείδι, παρατηρείται πως η ασφάλεια των δικυκλιστών, πέρα απο το εξωτερικό περιβάλλον, επηρεάζεται τόσο απο τα χαρακτηριστικά και την ιδιοσυγκρασία των ατόμων, όσο και απο τις συνθήκες και την πολιτική που εφαρμόζει η κάθε επιχείρηση.