Πώς το ιδιοκτησιακό καθεστώς διαμορφώνει το χώρο της προσφυγικής πόλης της Νέας Ιωνίας - Κεχαγιόγλου, Νικόλαος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2016)
Η εργασία αυτή έχει το σκοπό να ερευνήσει κάτω από ποιες συνθήκες μια πόλη με σαφή προσφυγικό χαρακτήρα στα πρώτα χρόνια της, μετασχηματίζεται στο πέρασμα του χρόνου. Η περίπτωση μελέτης αφορά την πόλη της Νέας Ιωνίας, της οποίας οι ιστορικές περίοδοι χαρακτηρίζονται από το τρίπτυχο προσφυγούπολη-εργατούπολη-σύγχρονη πόλη. Σκοπός της εργασίας είναι να αναδείξει το μετασχηματισμό αυτό, μέσα από το πρίσμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των οικοπέδων που ενδεχομένως συνέβη. Αυτό γίνεται μελετώντας την ιστορική ακολουθία τριών βασικών παραγόντων που ευθύνονται για τις αλλαγές αυτές. Η κοινωνική σύνθεση του πληθυσμού, η οποία έχει μεταβληθεί σημαντικά σε μια πόλη του 21ου αιώνα έχει ιδιαίτερη σημασία και να εξαχθούν συμπεράσματα πρέπει αποδοθεί η ιστορική της εξέλιξη ανά χρονικές περιόδους. Επίσης η εξέλιξη του κλάδου της βιομηχανίας στη Νέα Ιωνία, μιας πόλης που είχε την ταυτότητα αυτή από την ίδρυση της, εξετάζεται αναλυτικά. Η πολεοδομική οργάνωση και οι κατοικίες οι οποίες χτίζονται ανά τις δεκαετίες αποτελούν βασικό παράγοντα για την εξέλιξη του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Αρχικά στην εισαγωγή, μετά από μια σύντομη ανάλυση της έννοιας της ιδιοκτησίας, διατυπώνονται ο σκοπός της εργασίας καθώς και η υπόθεση εργασίας, όπου είτε θα επαληθευτεί είτε θα απορριφθεί στο τέλος. Έπειτα ακολουθούν κεφάλαια που αποσαφηνίζουν το ρόλο που έπαιξαν η πρόσφυγες στην ελληνική κοινωνία με την εγκατάσταση τους. Συγκεκριμένα υπάρχει γενικότερη αναφορά στα γεγονότα και τις συνθήκες που ακολουθούν τον ξεριζωμό και τους οργανισμούς που αναλαμβάνουν την αποκατάσταση, ενώ σε ειδικότερο κεφάλαιο αναλύεται η έλευση των προσφύγων στην Αττική. Η αναγκαιότητα της αναφοράς αυτής έγκειται στο γεγονός πως η Νέα Ιωνία ιδρύθηκε ως προσφυγική πόλη μέσα από τις περιπέτειες του εκτοπισμού από το έδαφος της Μικράς Ασίας. Επόμενο στάδιο της μελέτης είναι το κύριο μέρος της, που αφορά καθαρά την Νέα Ιωνία. Επιχειρείται όσο το δυνατόν πληρέστερη παρουσίαση ανά τρεις χρονικές περιόδους (1922-1930,1930-1970-1970-σήμερα) με βάση τις τρεις παραμέτρους που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Καθοριστικό στοιχείο αποτελεί πως η καθεμία από αυτές τις παραμέτρους είναι καθοριστικός παράγοντας σε διαφορετική χρονική περίοδο, όχι μόνο του χώρου και των λειτουργιών του, αλλά και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Τα συμπεράσματα που εξάγονται από τη μελέτη σε κάθε χρονική περίοδο ξεχωριστά είναι ενδεδειγμένα για την εξαγωγή των τελικών συμπερασμάτων. Στη συνέχεια ακολουθεί μια ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης της Νέας Ιωνίας με βάση τα προβλήματα και τις αδυναμίες που έχουν προκύψει από την εξέταση των προηγούμενων κεφαλαίων. Τελικό στάδιο αποτελεί η εκπόνηση συμπερασμάτων που προκύπτουν, τα οποία ανατρέχουν στην αρχική υπόθεση εργασίας με σκοπό να εξετασθεί η ορθότητα της, να προκύψουν συμπεράσματα με βάση το ιδιοκτησιακό καθεστώς για σήμερα και να αποτελέσει εργαλείο μελλοντικής έρευνας από ερευνητές.