Οικονομικοί κύκλοι και θαλάσσια διακίνηση μέσω ελληνικών λιμένων: Μία εμπειρική διερεύνηση (1998 - 2012) - Κυριαζής, Νικόλαος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Ανθρωπιστικών Κοινωνικών Επιστημών και Δικαίου. Εργαστήριο Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Οικονομικής και Δικαίου, 2016)
Η ναυτιλιακή κίνηση έχει αποδειχθεί κρίσιμος παράγοντας τροφοδότησης για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από τις απαρχές της, δεδομένου ότι ο ελληνικός στόλος είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εμπορικός στόλος παγκοσμίως. Όμως, όπως ισχύει και για άλλες οικονομικές μεταβλητές, η ναυτιλία και ιδιαίτερα η μεταφορά φορτίων πιστεύεται ότι ακολουθεί διακυμάνσεις παρόμοιου χαρακτήρα με αυτό των επιχειρηματικών κύκλων. Εντούτοις, οι επιπτώσεις του ελληνικού επιχειρηματικού κύκλου και της εγχώριας, αλλά και παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, στη ναυτιλία και τις θαλάσσιες μεταφορές δεν έχουν ερευνηθεί επαρκώς. Σε αυτό το πλαίσιο, η παρούσα μελέτη επιχειρεί να διερευνήσει τους παράγοντες-κλειδιά, που ευθύνονται για τις διακυμάνσεις στην εμπορική ναυτιλία στα τρία μεγαλύτερα λιμάνια της ελληνικής ενδοχώρας, λαμβάνοντας υπόψη ένα σύνολο οικονομικοπολιτικών μεταβλητών κατά την περίοδο 1998-2012, στην οποία λαμβάνουν χώρα, τουλάχιστον μερικώς, τόσο η παγκόσμια όσο και η ελληνική κρίση ταυτόχρονα. Για να επιτευχθεί αυτό χρησιμοποιήθηκαν διάφορες οικονομετρικές τεχνικές, σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν οι παράγοντες-κλειδιά που επηρέασαν την ελληνική εμπορική ναυτιλία. Μεταξύ αυτών, χρησιμοποιείται η αιτιότητα κατά Granger, η ανάλυση της βραχυπρόθεσμης αιτιότητας κατά Dufour και Renault και η εκτίμηση συστημάτων τύπου SURE. Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα αναλύονται εντός ενός ευρύτερου οικονομικού πλαισίου.