Μελέτη της δυνατότητας ανίχνευσης νετρίνων πολύ υψηλής ενέργειας με την πρωτότυπη αυτόνομη ανιχνευτική συστοιχία GRBNeT - Σινοπούλου, Άννα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Φυσικής, 2016)
Το αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη της δυνατότητας ανίχνευ-σης νετρίνων πολύ υψηλών ενεργειών με την πρωτότυπη αυτόνομη ανιχνευτική συ-στοιχία GRBNeT και πραγματοποιήθηκε χάρη στη συμβολή της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδί-ων Έρευνας Δημόκριτος Κέντρο Ερευνών στην Αθήνα. \par Αρχικά, τα βασικά της αστροσωματιδιακής φυσικής υψηλών ενεργειών παρου-σιάζονται με μια σύντομη αναφορά στις προσπάθειες της ανθρωπότητας για να εξερευνήσει το σύμπαν. Το νετρίνο και οι μοναδικές ιδιότητες που το καθιστούν ιδανικό «εξερευνητή του σύμπαντος» συζητούνται, αναφέροντας τις τεχνικές ανίχνευσης του και τις προκλήσεις που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την κατασκευή των τηλεσκοπίων νετρίνων. Επιπλέον, παρουσιάζονται τα τηλεσκόπια νετρίνων που έχουν ήδη κατασκευαστεί. \par Επιπλέον, παρουσιάζεται το ερευνητικό πρόγραμμα GRBNeT του οποίου στόχος είναι ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η δοκιμαστική πόντιση μιας αυτόνο-μης μονάδας ανίχνευσης τύπου Cherenkov. Ο ανιχνευτής του προγράμματος GRBNeT μπορεί να αποτελέσει επέκταση των ήδη υπάρχοντων τηλεσκοπίων νετρίνων με σκοπό τον εντοπισμό υψηλής ενέργειας νετρίνων που προέρχονται από εκρήξεις ακτίνων γάμμα και άλλων εξωγαλαξιακών φαινομένων. Οι μελέτες αυτής της εργασίας επικεντρώθηκαν στην κατανόηση και τη μείωση του υποβάθρου που προέρχεται κυρίως από ατμοσφαιρικά μιόνια και νετρίνα σε επίπεδο σκανδαλισμού και στο κέρδος όσον αφορά την ενεργό περιοχή του ανιχνευτή KM3NeT εάν επεκταθεί με τέτοιο αυτόνομο ανιχνευτικό σύστημα.